Viac ako 71 metrov vysoká kostolná veža v Prešove sa rozpadáva. Na ulicu padajú kamene, farnosť nemá na opravu

Viac ako 71 metrov vysoká kostolná veža v Prešove sa rozpadáva. Na hlavnú ulicu už z nej padali kamene. Dominantu metropoly Šariša je nutné opraviť, no farnosti chýbajú peniaze.

Vyše 500-ročnú vežu konkatedrály sv. Mikuláša poznačil zub času. Okrem omietky sa z nej začali uvoľňovať aj väčšie časti.

Dominanta sa rozpadáva

"Padajú tu kamene z balkónov veže konkatedrály," hovorí administratívny pracovník farského úradu sv. Mikuláša v Prešove Jozef Mihaľ.

Nedávno zasadla krízová skupina za účasti reštaurátorov a prešovských pamiatkarov. Vežu museli urýchlene skontrolovať.

"Zlaňovaním vlastne vybrali určité časti kameňov, ktoré sú už v dezolátnom stave a niektoré aby zafixovali," uviedol Miháľ.

Priestor uzavreli

Statika veže je v poriadku. Z bezpečnostných dôvodov však priestor pred hlavným vchodom uzavreli. Návštevníci môžu využívať severný a južný vstup.

"Následne by malo pokračovať zabezpečenie reštaurátorského prieskumu, ktorého súčasťou bude návrh na reštaurovanie," doplnil riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Prešove Marián Uličný.

Peniaze sú fuč

Podľa šéfa pamiatkarov sa problém začal už pred siedmimi rokmi. Konkatedrála prešla rekonštrukciou ešte pred pandémiou covidu. Využili na to peniaze z eurofondov aj dotácie od rezortu kultúry.

"Prakticky sa vyčerpali peniaze aj na druhú etapu. Na vežu neboli peniaze. Hľadáme prostriedky a spôsoby, ako získať financie," uviedol dekan farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok