Čo vám ušlo z V politike? Stachura žiada recept na nedostatok lekárov. Neviem ich kúpiť v obchode, reaguje ministerka Dolinková

5.8.2024 00:00

V relácii V politike boli hosťami ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a poslanec Národnej rady SR Peter Stachura (KDH). Témou bol nedostatok lekárov aj straty Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

v politike
Foto: ta3

Deficit VšZP

Stachura povedal, že Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) hrozí veľký deficit. "Je to veľký problém, každoročne sa opakuje," dodal poslanec KDH. Myslí si, že treba nájsť riešenie, ako dodržiavať rozpočtový rámec, ktorý sa na určitý rok pripraví.

Dolinková uviedla, že má v pondelok stretnutie s predsedom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michalom Palkovičom, kde sa bude venovať tejto problematike. "Verím, že v najbližších dňoch, možno hodinách, predstavíme opatrenia, ktoré prinesú zastabilizovanie situácie vo VšZP," dodala s tým, že zlá hospodárska situácia sa netýka len štátnej poisťovne, ale aj ostatných poisťovní.

Ministerka je presvedčená, že centrálne riadenie prispeje k zefektívneniu a stransparentneniu financovania rezortu zdravotníctva. Dodala tiež, že ministerstvo plní všetky míľniky a požiadavky piatej platby z Plánu obnovy a odolnosti.

Nedostatok lekárov

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) kritizovalo nedostatok obvodných lekárov. Ministerka povedala, že postupne spolu s hlavnou odborníčkou pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast, ale aj pre dospelých, robia kroky vedúce k zastabilizovaniu situácie.

"Obidve napríklad v pravidelných intervaloch navštevujú lekárske fakulty, kde sa rozprávajú s medikmi o potrebe, ale to je samozrejme tá edukácia, ktorá je súčasťou celého toho procesu," podotkla ministerka.

Dolinková tiež dodala, že rozširujú rezidentské štúdium a zmenia kompetencie sestier či pôrodných asistentiek. "Ten proces je dlhodobý. Ja tých lekárov neviem kúpiť v žiadnom obchode," hovorí ministerka. 

Mladých lekárov podľa nej treba motivovať pracovnými podmienkami, ale aj príspevkami z plánu obnovy na zriadenie novej ambulancie. "Minulý rok bolo takto podporených 22 ambulancií, tento rok už 44," uviedla Dolinková. 

Kroky na zastabilizovanie ambulantného sektora

Stachura očakával od ministerky, že príde s receptom, ako chce zastabilizovať ambulantný sektor. "Desať mesiacov ste v tejto funkcii, ja nevidím žiaden seriózny krok okrem týchto všeobecných fráz, ktoré ste menovali," tvrdí poslanec KDH. 

Dodal, že by šéfka rezortu zdravotníctva mohla pokojne zrušiť odborné usmernenie, ktoré núti lekárov posielať malé deti na banálne operácie a berú im predtým krv. "Alebo zrušte odborné usmernenie, ktoré núti lekárov pred kataraktov v lokálnej anestéze odoberať moč," dodal Stachura s tým, že máme predoperačné vyšetrenia ako spred 40 rokov a nie všetky by museli ísť cez všeobecného lekára. "Toto je jeden z krokov, kde by sme vedeli znížiť prebytočné, zbytočné vyšetrenia," myslí si.

Pozrite si celú časť relácie V politike.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok