V Košiciach otvorili prvé mestské kvetinárstvo. Predávajú aj smútočné vence a kytice

V Košiciach otvorili prvé mestské kvetinárstvo. Nachádza sa pri najväčšom cintoríne na Slovensku. Správa mestskej zelene v ňom bude predávať kvetiny a vence, ktoré vypestujú a vytvoria jej zamestnanci.

V areáli na Rastislavovej ulici v Košiciach to hýri farbami a vôňou kvetín. Zamestnanci Správy mestskej zelene sa tam starajú o viac ako sto druhov rastlín. 

"Proces pestovania týchto kvetov začína už v zimných mesiacoch výsevom v našich skleníkoch," ozrejmil hovorca Správy mestskej zelene Košice Marek Lukáč.

Letničky, dvojročky, balkónovky a rastliny vhodné na sušenie zaberajú stovky metrov štvorcových. V jednom zo skleníkov už pestujú chryzantémy na Dušičky.

Zamestnankyňa Správy mestskej zelene Košice Martina povedala: "Je to celózia, hodí sa do záhonov, do kvetináčov, tak bežne aj do záhrad." 

Košičania si po novom budú tieto kvetiny môcť kúpiť nielen v areáli Správy mestskej zelene, ale aj v kvetinárstve pri vstupe na cintorín. 

"V Košiciach je to určite prvé, neevidujeme historicky, že by malo mesto kvetinárstvo," uviedol primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

kvetinárstvo Foto: ta3/Katarína Cimborová 20240731_135307(0).jpg

Zisk pomôže

Šikovné kvetinárky pripravujú aj smútočné vence a kytice. 

"Uviazala som prvú kyticu pre prvých zákazníkov, ktorí išli na pohreb a tí ju mali od mesta grátis," opísala vedúca predajne Alena Jakoubková.

Priestory, kde kvetinárstvo sídli patria mestu. Zisk z predaja kvetín pri cintoríne by mal pomôcť fungovaniu Správy mestskej zelene. 

"Z tej podnikateľskej činnosti dotujeme tú hlavnú činnosť. Čiže to, čo zarobíme na tej podnikateľskej vrážame do tej hlavnej, pretože ten rozpočet je, aký je," vysvetlila riaditeľka Správy mestskej zelene Košice Marta Popríková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok