Máme najbohatšie lúky sveta. Ručne ich kosia stovky koscov

2.8.2024 11:24 , Aktualizované: 2.8.2024 13:24

Stovka koscov z troch krajín pricestovala do Slovenského raja, aby pomohla s ručným kosením Kopaneckých lúk. Je vedecky potvrdené, že sú to druhovo najbohatšie lúky sveta. Aby si tento svetový rekord zachovali, treba im pomôcť.

Väčšina ľudí na Slovensku ešte spala, keď sa asi stovka koscov vybrala na odľahlé Kopanecké lúky. Na miesto prišli už pred piatou. Slnko sa vtedy nad obzor ešte len chystalo. Pre ozajstného kosca je to vraj ten najlepší čas.

“Tie lúky sa najlepšie kosia zrána, keď je rosa. Tá tráva je vlhká,” povedal Vladimír Ondruš, predseda Rady NP Slovenský raj.

Máme svetový unikát

Kopanecké lúky treba kosiť, pretože inak by zarástli náletovými drevinami a postupne by si ich privlastnil les. A na to sú príliš vzácne. Sú totiž preukázateľne najrozmanitejšie na svete. 

“Na ploche 0,5 krát 0,5, čo je štvorček veľkosti 0,25 metra štvorcového, rastie 54 druhov vyšších rastlín. Toto na svete momentálne nikde nie je známe,” zhodnotil Tomáš Dražil, riaditeľ Správy NP Slovenský raj.

Pomáhali aj ochranári z cudziny

Rozloha lúky je tak veľká, že pracovníci správy národného parku by ju sami za dva dni pokosiť určite nedokázali. Už šesť rokov im preto pri tom pomáhajú priatelia z iných národných parkov dokonca aj zo zahraničia.

“Jazdíme sem, samozrejme, pomôcť. Ale tiež si to sem chodíme užiť. A to je možno skoro viac, ako čokoľvek iného,“ povedal Jan Dvořák, hovorca NP Šumava.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok