Envirorezort odmieta, že ničí Muránsku planinu. Stohlová kritizuje Tarabu, že popiera realitu

11.7.2024 15:49

Progresívne Slovensko sa obáva ťažby v národných parkoch. Situácia v ďalšom národnom parku, a to Muránska planina, podľa europoslanca Michala Wiezika naberá hrozivé kontúry. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii. Rezort životného prostredia to odmieta.

Lykožrútová kalamita v Národnom parku Muránska Planina postupuje rýchlejšie ako sa predpokladalo. Po Čiernom Balogu je to ďalšia kritická lokalita.

PS hovorí, že Taraba sa iba vyhovára

"Ministerstvo životného prostredia si pripravuje pôdu na masívnu ťažbu v tomto chránenom území," komentoval Wiezik. Upozornil, že pre ťažbu v národnom parku existujú legislatívne mantinely. Odmieta zneužívanie kalamitnej ťažby. "Sme pripravení využiť všetky prostriedky, všetky legálne postupy, ktoré máme, aby sme devastácii národných parkov a nášho životného prostredia zabránili," vyhlásil.

Podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) sa ohradila voči vyjadreniam predstaviteľov envirorezortu k národným parkom.

Pozrite si celé vyjadrenie Progresívneho Slovenska.

Minister Tomáš Taraba (nominant SNS) sa podľa nej v reakcii na kritiku ohrozenia národných parkov vyhovára a popiera realitu. Poukázala napríklad na jeho slová, že nemá informácie o zmenšovaní národného parku Poloniny. Posiela mu oficiálny zápis z rokovania rady národného parku, na ktorom mala riaditeľka parku prezentovať návrh na zmenšenie chráneného územia.

Stohlová tiež odmietla Tarabovu interpretáciu správy OECD, ktorý pripisuje stav slovenských lesov v národných parkoch "ekoteroristom".

Envirorezort nesúhlasí

Rezort životného prostredia tvrdí, že sa kalamitu snažia zastaviť. Odmietajú však slová o ničení národného parku.

Pozrite si vyjadrenie štátneho tajomníka envirorezortu Filipa Kuffu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok