Veľké reťazce čelili obvineniam, že prispievajú k zdražovaniu potravín. Prepočty však ukazujú niečo iné

2.8.2024 14:03

V roku 2022 ceny potravín prudko rástli a veľké reťazce čelili obvineniam, že prispievajú k nárastu cien a potravinovej inflácie. Podľa prepočtov Inštitútu pre stratégie a analýzy ISA tomu tak nebolo. Reťazce sa totiž strážia navzájom a strážia ich aj zákazníci. Kto priveľmi zvyšuje ceny, prichádza o zákazníkov aj o podiel na trhu.

DPH na základné potraviny sa znižovať nebude. Poslanci neschválili návrh Hlasu
Foto: ta3/Alžbeta Múcsková

Najväčšie potravinové reťazce na Slovensku v roku 2022 mali podľa analýzy ISA väčšinou mierne nižšie hrubé marže ako rok predtým. "To znamená, že potravinovú infláciu skôr tlmili, pretože ceny v ich predajniach rástli mierne pomalšie ako ceny, za ktoré tovar nakúpili," uviedol v analýze inštitút.

Hrubá marža, ktorá predstavuje rozdiel medzi tržbami za predaný tovar a nákladmi na nákup tohto tovaru, a to celé v pomere k tržbám za predaný tovar, klesala v rozmedzí o 0,1 až 1,4 percentuálneho bodu (p. b.). Jediným reťazcom, ktorý dosiahol medziročne mierne vyššiu hrubú maržu (nárast z 23,7 percent na 24 percent), bola Coop Jednota, ktorá má však dlhodobo najnižšiu hrubú maržu spomedzi veľkých reťazcov.

Rast tržieb vs. inflácia

Päť najväčších potravinových reťazcov na Slovensku (Lidl, Kaufland, Tesco, Coop Jednota a Billa) má na trhu maloobchodného predaja potravín viac ako 90-percentný podiel.

Počas roka 2022 rástli ich tržby v priemere o viac ako 11 percent. Priemerná harmonizovaná inflácia bola v tom čase 12,1 percent, potravinová 18,6 percent, teda tržby najväčších reťazcov rástli pomalšie, ako rástli ceny potravín v slovenskej ekonomike.

Nadpriemerný rast tržieb podľa ISA predviedli Lidl a Kaufland. Oba reťazce však znižovali svoju maržu najviac zo všetkých. Prvý o 1,3 p. b., druhý o 1,4 p. b., čo znamená pokles o 4,7 resp. o 4,9 percent. Podobný vývoj je možné pozorovať aj počas predchádzajúcich rokov. V období 2017 až 2022 si najväčšie siete potravín museli vybrať medzi vyššími maržami, alebo silnejším podielom na trhu. Ani jednému sa v strednodobom horizonte nedarilo zlepšenie v oboch parametroch naraz.

Päť lídrov na trhu potravín

"Porovnaním vývoja podielu na trhu zistíme, že ešte v rokoch 2017 a 2018 bolo lídrom Tesco. Lidl bol dvojkou a postupne zvyšoval tržby na úkor svojich konkurentov, až kým sa neprepracoval na čelo trhu. Zároveň si tým však znížil ziskovosť," upozornil inštitút.

Zatiaľ čo v roku 2017 mal Lidl hrubú maržu na úrovni 27 percent , v roku 2022 bola na úrovni 26,6 percent. Tesco v tom istom čase zvýšilo svoju maržu z 23,8 na 26,1 percent, podiel na trhu mu však klesol o 4,8 p. b.

Hrubé marže potravinových reťazcov na Slovensku sú podľa ISA porovnateľné s ČR, vyššie ako v Poľsku a nižšie ako v Maďarsku. "Nie je preto možné povedať, že by boli najvyššie v regióne, patria skôr k priemeru. Ak by sme zostavili rebríček piatich reťazcov z V4, ktoré majú najvyššie hrubé marže, prvé tri by boli z Maďarska, na štvrtom by bol reťazec z Českej republiky a na piatom reťazec z Poľska," dodal v analýze inštitút ISA.

Pozrie si archívnu reportáž o tržbách obchodníkov zo 7. mája 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok