Výkon maloobchodu je v tomto roku zatiaľ slabý. Ťahajú ho najmä nákupy na internete

5.7.2024 11:00

Jedným z hlavných ťahúňov maloobchodu sú nákupy na internete, kde možno vidieť silné medziročné rasty. Uviedol to Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne, v komentári k údajom o májových maloobchodných tržbách, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad SR.

Obchodné domy vo veľkomestách pribúdajú. Za posledných desať rokov sa ich plocha zväčšila o viac ako polovicu
Foto: TASR/Henrich Mišovič

"Práve v prvých piatich mesiacoch minulého roka sme mohli vidieť veľmi slabý výkon maloobchodu, čo bolo spôsobené obmedzovaním spotreby domácností v dôsledku zvýšenej inflácie a vyčerpania úspor. Aj z toho dôvodu sú teraz medziročné rasty v tomto roku pomerne silné," priblížil.

Na druhej strane je podľa Horňáka viditeľné, že sa ekonomická situácia postupne zlepšuje - trh práce ostáva silný, inflácia klesla až k dvom percentám a zároveň nominálny rast miezd dosahuje vysoké čísla rastu. "To všetko sú faktory, ktoré povzbudzujú reálnu spotrebu domácností a ich nákupný apetít," poznamenal.

Spotrebitelia sú negatívnejší než ukazujú tvrdé dáta

Napriek tomu je podľa neho spotrebiteľský sentiment negatívny. "Je však už tradíciou, že vnímanie spotrebiteľov je výrazne negatívnejšie než ukazujú tvrdé dáta. Rýchly rast reálnych miezd bude z veľkej časti využitý na ďalšie nákupy, avšak čiastočne bude domácnosťami použitý aj na znovuvybudovanie úspor, ktoré sú vyčerpané po dlhom období zvýšenej inflácie," dodal Horňák.

ŠÚ SR informoval, že tržby v maloobchode v stálych cenách v máji 2024 rástli už piaty mesiac po sebe, medziročne sa zvýšili o 5,2 %. Tržby medzimesačne klesli v maloobchode o 0,9 %.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok