Za zábavou v Bratislave sa skrýva množstvo nástrah. Nočný primátor radí, ako predchádzať nebezpečným situáciám

Bratislava sa pravidelne zaoberá otázkami bezpečnosti, avšak štatistiky trestných činov, vrátane znásilnení, vedie predovšetkým polícia. Nočný primátor Bratislavy Martin Královič uvádza, že mesto spolupracuje so štátnou aj mestskou políciou, aby sa udržiavala aktuálna bezpečnostná situácia.

Martin Královič
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hlavným mestom len minulý víkend otriasol prípad sexuálneho násilia. Muž z Nigérie mal v Starom Meste znásilniť mladistvé dievča a 20-ročnú ženu, ktoré sa cez víkend zabávali v jednom z bratislavských barov.

Tvrdia, že tam ich zrejme útočník omámil. Podľa obvinenia muž najskôr jednu a potom aj druhú odviedol do parčíka pri Dóme sv. Martina, kde ich znásilnil. Stačili však dva dni, a násilník skončil vo väzbe.

Nočný primátor reagoval a radí

Nočný primátor Martin Královič reagoval na tento incident s tým, že takéto trestné činy sú v Bratislave veľmi ojedinelé, a spolu s mestskou a štátnou políciou pracuje na tom, aby boli ešte vzácnejšie.

Zdôrazňuje význam obozretnosti a zodpovednosti pri zábave v nočnej Bratislave. Odporúča mladým ľuďom navštevovať overené podniky s kvalitnou ochrankou a kamerovým systémom, kde je nižšie riziko nebezpečných situácií, ako napríklad "spoiling drink".

"Je tiež dôležité zabávať sa v skupinách, kde si ľudia navzájom dohliadnu a pomôžu," radí Královič.

Vyzýva tiež k opatrnosti pri komunikácii s neznámymi osobami a k odmietaniu ich návrhov na opustenie podniku.

Preventívne opatrenia pre bezpečnejšie mesto

Bratislava zavádza niekoľko preventívnych opatrení, aby sa obyvatelia cítili v noci bezpečne. Podľa Královiča patrí medzi kľúčové prvky väčší pohyb ľudí na verejných miestach, kvalitné verejné osvetlenie a kamerový systém.

"Posilňujeme činnosť mestskej polície na miestach ako Obchodná ulica v centre mesta," uvádza Královič.

Mesto udržuje intenzívnu spoluprácu s hliadkami policajného zboru, pričom zriadenie policajnej stanice priamo na Obchodnej ulici výrazne prispelo k bezpečnosti.

Dobrovoľnícka nočná pomoc

K bezpečnosti v nočnej Bratislave prispieva aj dobrovoľnícka nočná pomoc. Dobrovoľníci a dobrovoľníčky, vedení koordinátormi, pomáhajú počas víkendových nocí v situáciách, ktoré nevyžadujú prítomnosť polície alebo záchranky.

"Bezpečné nočné mesto je o drobnostiach, ako je pohár vody, bezpečná cesta domov a niekto, kto sa vás opýta, či je všetko v poriadku," vysvetľuje Královič.

Dobrovoľníci sa sústreďujú na miesta s nočným životom a pomáhajú ľuďom, ktorí sa ocitli v zraniteľných situáciách, ako napríklad pri strate telefónu či kabelky alebo pri čakaní na zastávke.

Tieto iniciatívy a spolupráca medzi mestom a rôznymi zložkami bezpečnosti sú kľúčové pre udržanie bezpečného a príjemného prostredia v nočnej Bratislave.

Pozrite si aj reportáž o unesenej študentke Sone z 24. júla.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok