Spoza väzenských múrov priamo na front. Ukrajina odpúšťa tresty výmenou za službu vlasti

1.8.2024 05:00

Bývalý zlodej áut Bohdan Filonenko mal jednoduchú odpoveď pre spoluväzňov, ktorí kritizovali jeho rozhodnutie vstúpiť do ukrajinskej armády. “Ja sa nechystám zomrieť. Budem slúžiť svojej krajine a zmením svoj život,“ povedal podľa agentúry Reuters.

Vojna si na ruskej strane vyžiadala za posledných päť mesiacov viac ako 100-tisíc obetí, odhadujú USA
Foto: TASR/AP

Tridsaťdvaročný Filonenko je jedným z tisícov ukrajinských väzňov, ktorí sa prihlásili na základe nového zákona, ktorý im udeľuje amnestiu výmenou za službu v armáde.

Kyjev sa snaží naverbovať dostatok vojakov na obranu proti ruskej agresii vo vojne, ktorá trvá už takmer 30 mesiacov a nevykazuje žiadne známky toho, že by sa mala čoskoro skončiť.

Amnestia pre väzňov

Okrem zmeny mobilizačných pravidiel začali ukrajinské úrady lákať do služby aj odsúdených, ako je Filonenko, aby posilnili armádne rady motivovanými mužmi.

Filonenko a ďalší, s ktorými robila agentúra Reuters rozhovory vo výcvikovom tábore v severovýchodnej Charkovskej oblasti, uviedli, že sa okamžite chopili šance bojovať.

Ďalšiemu väzňovi zostával jeden rok z trestu za napadnutie. Do armády však vstúpil v deň, keď v máji vstúpil do platnosti nový zákon.

Neplatí to pre všetkých

“Prečo by mali cudzinci prichádzať do mojej krajiny a ničiť ju?“ pýta sa 46-ročný veliteľ jednotky, ktorý už utrpel zranenie nohy, keď ruský dron zhodil v jeho blízkosti výbušninu.

Viac ako 3-tisíc bývalých väzňov už vstúpilo do rôznych armádnych jednotiek, uviedla tento mesiac ukrajinská generálna prokuratúra. Minister spravodlivosti Denys Malyuska v máji uviedol, že ukrajinská armáda by mohla zmobilizovať až 20-tisíc väzňov. Do armády však nemôžu vstúpiť väzni odsúdení za závažné trestné činy, ako je vražda dvoch alebo viacerých osôb alebo sexuálne násilie.

Motivujú ich vojnové zločiny

Filonenko, recidivista, ktorý teraz trénuje v 57. motorizovanej pešej brigáde, uviedol, že ho k vstupu do armády motivovali chýry o masakroch civilistov po ruskom obsadení dvoch kyjevských predmestí na začiatku vojny.

Uviedol tiež, že jeho matka neverila, že bude môcť opustiť väzenie a vstúpiť do armády. Keď som to urobil, bola na mňa hrdá, povedal Filonenko agentúre Reuters. “Keď som jej konečne zavolal a poslal jej niekoľko fotografií, uľavilo sa jej,“ povedal.

Pozrite si archívnu reportáž o zmenách v ukrajinskej armáde z 5. februára 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok