Väzni sa hlásia na front. O prijatie do armády žiada vyše 3 000 odsúdených

21.5.2024 16:07

Niekoľko tisíc ukrajinských väzňov prejavilo záujem o vstup do armády na základe nedávno schváleného zákona. Oznámila to v utorok vláda v Kyjeve, informuje agentúra AFP.

Ukrajinskí vojaci
Foto: Profimedia
Ilustračná snímka.

Ukrajina zápasí s vážnym nedostatkom munície a vojakov na bojisku, čo umožnilo ruským silám postúpiť na východnom a severnom fronte. Podľa nového zákona môžu do armády nastúpiť niektoré kategórie odsúdencov, ktorým zostáva odpykať menej ako tri roky z trestu. Väzňov v bojoch už od začiatku invázie na Ukrajine využíva Rusko.

"Je to viac ako 3 000 ľudí. Predpovedali sme to pred prijatím tohto zákona," povedala námestníčka ukrajinského ministra spravodlivosti Olena Vysocká o počte väzňov, ktorí podali žiadosť o prijatie do ozbrojených síl.

Vysoký záujem väzňov

Doplnila, že podľa úradov by v armáde mohlo slúžiť 20 000 v súčasnosti väznených osôb, z ktorých dosiaľ 4 500 vyjadrilo záujem.

Dobrovoľne mobilizovaných väzňov podmienečne prepustia, nedostanú milosť ako v Rusku. Nový ukrajinský zákon neumožňuje nastúpiť do armády okrem iných väzňom odsúdeným za sexuálne násilie, zabitie dvoch alebo viacerých ľudí či za závažnú korupciu, no tiež bývalým vysokopostaveným štátnym predstaviteľom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok