Po spomienkovej akcii na obete detí v Southporte vyčíňali extrémisti. Zranili 39 policajtov, vzduchom lietali tehly

31.7.2024 07:13 , Aktualizované: 31.7.2024 21:18

Tridsaťdeväť policajtov v britskom Southporte v utorok utrpelo zranenia pri stretoch so zrejme krajne pravicovými extrémistami. Stalo sa to pri mešite neďaleko miesta, kde v pondelok 17-ročný mladík zaútočil nožom na skupinu detí. Traja zomreli, ďalších desať osôb utrpelo zranenia.

Zranení policajti aj psy

Britská BBC na svojej internetovej stránke informuje, že osem policajtov má vážne zranenia, ako sú zlomeniny, tržné rany a otras mozgu. Ďalší ochrancovia poriadku utrpeli rany na hlave a v tvári.

Jeden z nich upadol do bezvedomia. Poranenia majú aj tri policajné psy, dvoch zasiahla niektorá z tehál, ktoré výtržníci hádzali po policajtoch.

"Celkovo sme ošetrili 39 pacientov, vo všetkých prípadoch policajtov. Do nemocnice sme ich previezli 27, zvyšných 12 bolo ošetrených na mieste a prepustených," uviedla ráno vo vyhlásení záchranná služba severozápadného Anglicka NWAS. Malá časť jej tímu zostáva na mieste, aby bola naďalej k dispozícii policajtom.

Výtržnosti pravicových extrémistov

Násilnosti vypukli v okolí mešity krátko po spomienkovej akcii za obete pondelkového útoku nožom. Pravdepodobne stúpenci krajne pravicovej a islamofóbnej Anglickej obrannej ligy (EDL) hádzali na tehly na mešitu, zapaľovali autá a kontajnery na odpad a poničili obchod, uviedla polícia.

"Ľudia zo Southportu sa proti tomu postavia," povedal v stredu ráno BBC miestny poslanec Patrick Hurley. Nepokoje má podľa neho na svedomí skupina cudzích násilníkov, ktorá prišla na miesto piety a konala "absolútne bezohľadne voči rodinám mŕtvych a zranených detí a absolútne bezohľadne voči mestu".

Podľa vyjadrenia miestnej polície násilníci ničili miestnym ľuďom záhradné múry, aby si zaobstarali tehly, ktoré následne hádzali na mešitu. Miestni dobrovoľníci sa ráno zapojili do upratovania spustošenej lokality.

Zástupca polície v utorok povedal, že ohľadom identity 17-ročného mladíka, podozrivého z pondelkového útoku nožom, sa objavilo mnoho špekulácií a hypotéz. Televízia Sky News uviedla, že podľa jednej z nich išlo o žiadateľov o azyl. Polícia ale už skôr informovala, že podozrivý sa narodil v Británii.

Muž v maske a ozbrojený nožom v pondelok útočil v budove tanečnej školy, kde boli deti zhromaždené na podujatí inšpirovanom speváčkou Taylor Swiftovou a jej tvorbou. Polícia v utorok zadržaného vypočúvala, aby zistila, čo ho k činu viedlo.

Pozrite si reportáž o útoku mladíka v tanečnej škole v Anglicku:

Zástupca polície v utorok povedal, že ohľadom identity 17-ročného mladíka, podozrivého z pondelkového útoku nožom, sa objavilo mnoho špekulácií a hypotéz.

Televízia Sky News uviedla, že podľa jednej z nich išlo o žiadateľov o azyl. Polícia ale už skôr informovala, že podozrivý sa narodil v Británii.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok