Južným Bejrútom otriasol silný výbuch. Izrael sa mstil za smrť detí, o život mal prísť dôležitý člen Hizballáhu

30.7.2024 19:37 , Aktualizované: 31.7.2024 06:33

Izraelská armáda v utorok večer (30. júla) oznámila, že jej vzdušné sily pri nálete na Bejrút zabili šéfa operačného veliteľstva libanonského hnutia Hizballáh Fuáda Šukra. Informuje agentúra Reuters.

Zodpovedný za smrť detí

Fuád bol pravou rukou vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha a pôsobil ako jeho poradca pre vojenské operácie, uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

"Fuád Šukr od 8. októbra riadil útoky Hizballáhu na Izrael," dodali izraelské sily.

Podľa jej informácií bol zodpovedný aj za sobotňajší útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov.

Hizballáh sa od zodpovednosti za daný útok dištancuje.

Explózia v Bejrútu

Pri izraelskom údere na juh Bejrútu zahynuli traja ľudia vrátane dvoch detí a zranenia utrpelo 74 ľudí, uviedlo v stredu libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Dodalo, že záchranné zložky naďalej pátrajú po nezvestných osobách.

V súvislosti s izraelským útokom na Bejrút vyjadrila znepokojenie osobitná koordinátorka OSN pre Libanon Jeanine Hennis-Plasschaertová. Zdôraznila, že "neexistuje vojenské riešenie" prebiehajúceho konfliktu.

Čo presne sa udialo v Bejrúte okomentoval zahraničný redaktor ta3:

Bašta Hizballáhu

Hlavné mesto Libanonu, ktorého južné predmestie je považované za baštu Iránom podporovanej ozbrojenej šiitskej skupiny Hizballáh, od soboty v napätí očakávalo možnú odvetu za raketový útok, pri ktorom na Izraelom okupovaných Golanských výšinách zahynulo 12 detí a mladistvých.

Izrael a Spojené štáty útok pripisujú práve Hizballáhu, ten však akúkoľvek zodpovednosť odmieta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok