Zdravotný stav severokórejského vodcu sa zhoršuje. Kto prevezme moc v KĽDR?

30.7.2024 09:48

Dcéra severokórejského lídra Kim Čong-una sa pripravuje na to, že sa stane nástupkyňou svojho otca. Výber nástupcu či nástupkyne však nie je konečný a vodca KĽDR si môže vybrať niektoré ďalšie zo svojich detí, uviedla juhokórejská spravodajská služba Jonhap.

Kim Cong-un
Foto: TASR/AP

Podľa správy Spravodajskej služby Južnej Kórey pre parlamentný výbor je dcéra severokórejského vodcu Kim Džu-ä silnou kandidátkou na nástupkyňu Kima.

Vplýva to z frekvencie jej verejných vystúpení, aby sa zistilo, ako ju vníma spoločnosť, či podľa toho, ako často sprevádza otca na vojenské a ekonomické podujatia. Naznačuje to aj jej oslovovanie slovom "hyangdo".

Má zdravotné problémy

V KĽDR sa používa vo význame "svetlo na ceste vpred v revolučnom boji" pre vodcov krajiny a ich následníkov, vysvetlil poslanec vládnej strany Južnej Kórey Sila ľudu. NIS napriek tomu nevylúčila, že si Kim napokon zvolí niektoré ďalšie z detí vzhľadom na to, že v KĽDR sa zatiaľ oficiálne neukončil výber nástupcu.

Severokórejský vodca má podľa všetkého zdravotné problémy. Pre nadváhu, nezdravý životný štýl a stres má s vysokou pravdepodobnosťou kardiovaskulárne ochorenia, uvádza NIS a zároveň dodáva, že Kim vykazuje aj známky vysokého krvného tlaku a cukrovky už od svojich 30 rokov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok