Opozičná líderka spochybňuje Madurovo víťazstvo. Tvrdí, že má dôkazy o zmanipulovaných prezidentských voľbách

30.7.2024 06:31

Líderka venezuelskej opozície María Corina Machadová v pondelok (29. júla) vyhlásila, že má dostatok dôkazov na to, aby dokázala víťazstvo v prezidentských voľbách pre Gonzáleza Urrutia.

Za víťaza volieb bol pritom vyhlásený Nicolás Maduro, čo spochybňuje opozícia i viaceré krajiny. 

Dôkazy o víťazstve

Machadová tvrdí, že získala prístup k viac ako 70 percentám volebných zápisníc.

Údaje podľa nej jasne ukazujú víťazstvo Gonzáleza Urrutia, ktorý zaujal jej miesto na volebnom lístku po tom, ako jej kandidatúru zakázali súdy podporujúce Madura, píše AFP.

Venezuelská volebná komisia však vyhlásila Madura už za víťaza nedeľňajších volieb. Maduro podľa nej získal 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov, hoci vo viacerých prieskumoch viedol.

Ako to vyzeralo po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb vo Venezuele?

Protichodné reakcie

Viacerí politici v USA, Európe či v latinskoamerických krajinách vyjadrujú v spojitosti s výsledkami znepokojenie a žiadajú zverejnenie podrobných výsledkov.

Naopak, lídri Číny, Kuby, Nikaraguy či Ruska Madurovi zagratulovali.

Počas pondelka vypukli vo viacerých častiach venezuelskej metropoly Caracas a v ďalších mestách krajiny aj protesty. Demonštranti skandovali heslá ako: "Sloboda, sloboda!" a "Táto vláda padne!". Niekoľko maskovaných osôb strhávalo Madurove volebné plagáty.

V meste bolo nasadené množstvo policajtov, ktorí údajne proti protestujúcim použili slzotvorný sprej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok