Venezuelčania sa dočkali výsledkov prezidentských volieb. Opozícia odmieta uznať Madurovo víťazstvo

29.7.2024 06:30 , Aktualizované: 29.7.2024 12:15

Najvyšší volebný úrad vo Venezuele označil za víťaza nedeľňajších (28. júla) prezidentských volieb dlhoročného autoritárskeho lídra Nicolása Madura, opozícia odmietla uznať jeho víťazstvo.

Priskorá oslava opozície

Opozičná líderka María Corina Machadová uviedla, že opozičný kandidát na prezidenta Edmundo González Urrutia získal 70 percent hlasov, píšu zahraničné agentúry.

Centrálny volebný orgán CNE v pondelok (29. júla) uviedol, že podľa priebežných výsledkov Maduro získal 51 percent hlasov a González 44 percent.

K transparentnému sčítavaniu všetkých hlasov vyzývajú venezuelské úrady zahraniční politici.

Predvolebné prieskumy aj sondáže vykonané počas volebného dňa nasvedčovali víťazstvu opozície, ktorá už začínala oslavovať.

Hrozba zmanipulovania výsledkov

Maduro sa vo voľbách usiluje o tretí mandát po tom, ako sa Venezuela pod jeho vedením prepadla do hlbokej ekonomickej krízy.

Prieskumy predpovedali víťazstvo niekdajšiemu diplomatovi a kandidátovi opozičných strán Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi.

Podľa spravodajskej spoločnosti BBC panovali v krajine obavy zo zmanipulovania výsledkov, ak by vyznievali nepriaznivo pre Madura.

Nicolas Maduro Venezuela Foto: TASR/AP Nicolas Maduro.

Volebné miestnosti sa v nedeľu otvorili o 6.00 h miestneho času a koniec hlasovania bol stanovený na 18.00 h (polnoc SELČ), ak ale v tomto čase pred miestnosťami stále čakajú voliči, musia podľa zákona zostať otvorené.

Podľa agentúry AP niektoré miestnosti zostávali otvorené aj viac ako hodinu po šiestej večer.

Ako to vyzeralo v deň volieb vo Venezuele?

Nutnosť overenia

Úrad zodpovedný za priebeh volieb pri tom v prvých hodinách neoznámil koniec hlasovania ani jeho predĺženie.

Opoziční lídri medzitým vyzývali na začatie sčítania hlasov a tiež apelovali na svojich stúpencov, aby sa v jednotlivých okrskoch dožadovali záznamov o spočítaných hlasoch.

"Opakujeme všetkým občanom, že majú právo sa zúčastňovať overovania," uviedol González.

Podľa svetových médií sa pri volebných miestnostiach v rôznych častiach krajiny tvorili dlhé rady. Niektoré sa otvorili s oneskorením a proces podľa AP či denníka The New York Times sprevádzalo zastrašovanie voličov a pozorovateľov v podaní členov milícií a iných skupín.

Bez podvodu to asi nepôjde

Vzhľadom na predvolebné prieskumy je podľa španielskeho listu El País takmer vylúčené, že by Maduro mohol uspieť bez masívnych podvodov, a je stále nejasné, ako sa súčasný vládny blok zachová v prípade víťazstva opozície.

"Nikto vo Venezuele nevytvorí chaos," vyhlásil v nedeľu 61-ročný Maduro, keď zavítal do volebnej miestnosti.

Dodal, že uzná výsledky od CNE a zabezpečí, "aby boli uznané". Podľa BBC obavy zo zmanipulovania výsledkov priživilo jeho skoršie vyhlásenie, že zvíťazí "po dobrom alebo po zlom".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok