Prečo stíhačky F-16 nezaistia Ukrajine víťazstvo? Prekážky sú rovno dve, no potrvá najmenej rok, kým ich vyriešia

30.7.2024 05:00

Dlho očakávané stíhačky F-16 budú na Ukrajine lietať v priebehu niekoľkých týždňov, ukrajinskí a západní predstavitelia ale varujú, že lietadlá pravdepodobne nebudú mať okamžitý vplyv na situáciu na bojisku.

 F-16
Foto: TASR/AP (ilu)

Na prielom na fronte, kde Rusko pomaly postupuje, je lietadiel príliš málo, a sú tak ľahkou korisťou pre ruskú protivzdušnú obranu, píše denník The Washington Post (WP).

Nad frontom

Stíhačky budú pravdepodobne slúžiť na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá sa takmer každú noc potýka s náletmi dronov, strelami a raketami.

Denníkom oslovení predstavitelia uviedli, že lietadlá aspoň spočiatku pravdepodobne nebudú lietať blízko frontu.

Belgicko, Dánsko, Holandsko a Nórsko sľúbili poskytnúť Ukrajine 80 lietadiel F-16, no väčšina z nich dorazí až o niekoľko rokov.

Nie je jasné, koľko stíhačiek Kyjev dostane tento rok, ale nebude to viac ako jedna letka, ktorá číta asi 20 lietadiel, odhaduje WP.

Nedostatočné nasadenie

Prekážku pre plné nasadenie predstavuje aj nízky počet vycvičených ukrajinských pilotov. Predpokladá sa, že prvú vlnu výcviku ich do začiatku tohto leta dokončilo iba šesť.

Celkovo ich Ukrajina do programu vytipovala "desiatky", uviedol ukrajinský predstaviteľ obrany, ktorý rovnako ako ostatní hovoril s WP pod podmienkou anonymity. Výcvikový program má ale len obmedzený počet miest.

Práci s lietadlom predchádza štvormesačná výučba angličtiny v Británii, kde sa piloti učia potrebnú terminológiu. Celkovo preto výcvik môže aj skúseným pilotom trvať rok, pričom Ukrajine ich nemôže príliš veľa chýbať na bojisku, uviedol anonymný ukrajinský predstaviteľ.

"Hlavným obmedzením (...) je množstvo lietadiel, a čas výcviku," uviedol ďalší nemenovaný ukrajinský činiteľ. "Ak má Rusko 300 (stíhačiek) a vy ich máte podstatne menej, neviete poriadne operovať," povedal a dodal, že jeho krajine chýbajú aj niektoré druhy technického vybavenia a ďalšie školenia pre údržbu.

Rozhovor s budúcim pilotom stíhacieho lietadla F-16.

Málo a príliš neskoro

Stroje F-16 americkej výroby boli najžiadanejšou položkou Ukrajiny smerom k západným spojencom, ktorí jej finančne i vojensky od februára 2022 pomáhajú brániť sa proti rozsiahlej ruskej invázii.

Očakávaná obmedzená úloha týchto lietadiel ale podľa WP poukazuje na prehlbujúci sa rozpor medzi Kyjevom a jeho západnými podporovateľmi.

Americkí predstavitelia dlho tvrdili, že lietadlá F-16 pravdepodobne neposkytnú Ukrajine rozhodujúcu výhodu kvôli silnej ruskej protivzdušnej obrane.

Ukrajinskí predstavitelia na to ale reagujú podobne ako v prípade inej techniky - stíhačiek F-16 dodal Západ málo, a urobil tak príliš neskoro.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina potrebuje viac ako 100 lietadiel F-16, aby mohla bojovať s obrovským ruským letectvom a súčasné množstvo stíhačiek označil za "nedostatočné". "Rozhodnutie o F-16 je strategické," povedal v polovici tohto mesiaca. "Ich počet však zatiaľ strategický nie je," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok