Piloti musia dokázať aj nemožné, Slovákov vycvičili v USA. Veliteľ letky F-16 opisuje, ako sa tankuje vo vzduchu

Hoci základný výcvik trvá len pár rokov, pilot pokračuje v cvičení po zvyšok svojej kariéry. Ak neprejde základnou lekárskou prehliadkou, môže sa s povolaním letca rovno rozlúčiť.

Prvé dve stíhačky F-16 sú už Slovensku, tretia by mala prísť v októbri, ďalších sedem kusov sa očakáva v roku 2025. Slovensko poslalo do Ameriky niekoľko pilotov na výcvik.

Jeden z nich - veliteľ letky F-16 Peter Gregor – v rozhovore pre ta3 prezradil, koľko trvá výcvik, čím všetkým si musí prejsť pilot, a aký osud čaká taktické lietadlá na Slovensku.

Ako dlho ste pilotom? 

Pilotný výcvik som začal v roku 2005, po ukončení vysokej školy, kedy som začal lietať na vrtuľových lietadlách. Postupne som sa presunul na 81. krídlo Sliač, kde som začal svoj výcvik na lietadle L-39.

Po ukončení tohto výcviku som plynule prešiel na inštruktorský výcvik na rovnakom stroji.

Zastával som funkciu „demo“ pilota – teda predvádzal som lietadlo počas leteckých dní. V roku 2018 som absolvoval špecifický výcvik v USA, no a potom som sa stal veliteľom letky F-16. 

Kto rozhoduje o tom, kto pôjde na takýto výcvik? 

Prvý človek, ktorý o tom rozhodne, je letecký lekár. Pilot musí prejsť kompletnou zdravotnou prehliadkou. Je to extrémne náročné, prehliadka trvá dva dni. Zahŕňa aj psychologické testy. Až potom môže pilot pokračovať v danom výcviku. 

Lietali ste na migoch?

Nie. Mal som párkrát možnosť previezť sa na migu-29, ale nelietal som ako aktívny pilot. 

Na školenie do Ameriky posielali aj pilotov, ktorí boli pôvodne na migoch-29? 

Nie, bohužiaľ, títo ľudia takúto možnosť nedostali. Vzhľadom na to, že sme chceli postaviť výcvik a letku na kompletne nových a mladých ľuďoch. Mladí ľahšie absorbujú nové vedomosti s novými technológiami rýchlejšie, je to pre nich jednoduchšie. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok