Európania pijú najviac alkoholu. Toto sú príznaky, že potrebujete odbornú pomoc

28.7.2024 16:18

Európania v porovnaní so svetom pijú najviac alkoholu. Podľa najnovšej správy Svetovej zdravotníckej organizácie sa Slovensko umiestnilo približne v strede rebríčka. Jeden Slovák vypije ročne 10 a pol litra alkoholu. Pozitívne ale je, že klesá skúsenosť mladých s alkoholom.

Hoci sme sa v pití alkoholu polepšili, a nevypijeme ho až tak veľa, no stúpol počet tých, ktorí ho pijú. Kým v minulom desaťročí po alkohole siahlo 66% ľudí, dnes ich je o 8 percent viac. Muži vypijú v priemere 16 litrov alkoholu, ženy 4. Odborníci však upozorňujú, že aj malé množstvo je riziko pre zdravie.

"U mužov stúplo počet alkoholu na 82%. Na Slovensku majú stále najväčšiu preferenciu destiláty, pije sa častejšie ako pivo a víno" uviedla psychologička.

Alkoholom sa zvyšuje riziko utopenia

Najčastejšie sa na Slovensku pije nárazovo, kvôli čomu predčasne umrie až 10- tisíc ľudí. Buď sa alkoholom otrávia, spôsobia si smrteľný úraz, či sadnú si za volant opití. Odborníci apelujú aj na leto, kedy sa alkoholom zvyšuje riziko utopenia sa.

"Alkohol je karcinogén a pri opakovanom pití po čase dochádza k onkologickým ochoreniam. U žien je to rakovina prsníka, ktorá je veľmi častá," tvrdí Okruhlica

Alkohol by sa nemal piť hlavne pri chronických ochoreniach. V opačnom prípade sa zvyšuje riziko úmrtia. Trendom je aj vysoká chorobnosť u mladších ľudí, spôsobená práve alkoholom.

V tomto momente vyhľadajte pomoc

Varovným signálom je, ak človek nad pitím alkoholu stráca kontrolu a nedokáže si povedať dosť. Psychológovia v tom prípade radia vyhľadať odbornú pomoc. "Často sa to prejaví aj v tom, že keď si da záväzok, že nebude určitý čas piť, tak to nevie dodržať," upozorňuje Kamendy.

Ročne pribudne až 300 nových pacientov

V bratislavskom centre pre liečbu drogovo závislých sa na alkoholizmus momentálne lieči 2-tisíc pacientov. Počty však stúpajú, na liečbu pribudne ročne ďalších 300 pacientov.

Stabilné miesto majú pacienti s problémami s alkoholom aj na psychiatrických oddeleniach. Ročne sa ich tam vystrieda približne 30-tisíc. Tento počet ale za posledné roky klesol. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok