Klesá počet samovrážd. Ľudia začali častejšie vyhľadávať odbornú pomoc, tvrdia psychológovia

Čísla sa zlepšujú. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií si vlani na Slovensku siahlo na život 501 ľudí, čo je o 62 menej ako v roku 2022. Psychológovia za poklesom vidia najmä to, že ľudia častejšie vyhľadávajú odbornú pomoc a sú ochotní o svojich problémoch hovoriť otvorene. Najviac samovrážd za minulý rok spáchali ľudia vo vyššom veku.

Duševná nepohoda, rodinné problémy či strata práce. To sú najčastejšie príčiny toho, prečo sa človek rozhodne siahnuť na svoj život. Kým za minulý rok bolo takýchto pokusov 678, rok predtým ich bolo o 46 viac. Samovraždu však ročne spácha viac mužov ako žien.

Odborníci bijú na poplach

Sociologička vidí príčinu v tom, že žena cíti väčšie záväzky ku rodine a viac si uvedomuje, že takéto fatálne rozhodnutie by ublížilo jej najbližším.

"Kým muži skôr vnímajú seba ako jedinečnú bytosť, a jej sebaúcta súvisí viac s vlastným výkonom ako starostlivosť k iným ľudom, preto muži častejšie prezívajú poníženie," hovorí Vincová

Podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií prevládali samovraždy hlavne u ľudí vo veku od 40 do 59 rokov.

Najčastejšie sa pokúsili o samovraždu deti

Výnimkou ale nie sú ani mladí ľudia. Najčastejšie sa pokúsili o samovraždu deti vo veku 15 až 19 rokov. Odborníci sa zhodujú, že práve tento vek je v živote mladého človeka najkritickejší.

Varovnými signálmi sú dlhodobé pocity smútku, uzatváranie sa do seba či strata záujmu o koníčky.

Éra covidu nás prinútila hovoriť o duševnom zdraví

Odborníčka upozorňuje, že je potrebné dať človeku najavo, že sme tu pre neho. A ak je to nad rámec nad našich síl, tak mu môžeme navrhnúť, že pôjdeme spolu s nim k odborníkovi.

Počty samovrážd sa síce znižujú, no odborníci stále bijú na poplach. Bola to podľa nich však práve éra covidu, ktorá nás prinútila viac hovoriť o duševnom zdraví.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok