V cele sa pokúsil obesiť, zomrel v nemocnici. Vyšetrovanie Lučanského smrti ukončili, jeho syn nesúhlasí

28.7.2024 12:17

Definitíva v prípade smrti Milana Lučanského. Generálna prokuratúra potvrdila, že dozorcovia v prešovskej väznici nepochybili. Ide už o tretie rozhodnutie, ktoré vylúčilo pochybnosti o tom, že bývalý policajný prezident spáchal samovraždu. Jeho syn ale s týmto záverom stále nesúhlasí.

Milan Lučanský, ktorý ešte pár mesiacov pred tým, šéfoval polícii, skončil za mrežami. V kauze Judáš ho jeho bývalí podriadení obvinili z korupcie. Na úplatkoch si mal prilepšiť o pol milióna eur. Generál všetky podozrenia odmietal. Po necelom mesiaci vo väzbe prišla prekvapivá správa.

Lučanský, ktorý sa v cele pokúsil obesiť na teplákovej bunde, zomrel v nemocnici. Ministerka spravodlivosti okamžite zriadila špeciálnu vyšetrovaciu komisiu, v ktorej boli odborníci aj poslanci. Záver bol jasný.

Cudzie zavinenie nezistila ani policajná inšpekcia

Výsledok ale nepomohol zastaviť špekulácie o tom, že nemuselo ísť o samovraždu. Najmä rodina odmietala uveriť, že by si skúsený policajný operatívec, ktorý sa nebál ani mafie, siahol na život. Cudzie zavinenie ale nezistila ani policajná inšpekcia pod dozorom prokuratúry.

„Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby ukončil vyšetrovanie v trestnej veci, týkajúcej sa osoby gen. Mgr. M. L. a dňa 8. júna 2022 vydal rozhodnutie, ktorým trestné stíhanie zastavil,“ píše sa v stanovisku Krajskej prokuratúry v Prešove

Radačovský hovorí, že právnik rodiny sa preto obrátil na generálnu prokuratúru, ktorej šéf sa dokonca osobne zúčastnil na 10 hodinovej rekonštrukcii Lučanského posledných chvíľ. Prokurátor v rozhodnutí inšpekcie ani krajskej prokuratúry nenašiel žiadne pochybenia a za prípadom dal definitívnu bodku.

S výsledkom sa nechce zmieriť syn

Právnik rodiny sa k verdiktu prokuratúry vyjadriť nechcel s tým, že tieto veci ho už nezaujímajú. S výsledkom sa ale nechce zmieriť syn bývalého policajného prezidenta, ktorý sa v posledných voľbách na kandidátke SNS dostal do parlamentu.

Smrť Lučanského spomínal aj Smer

Smrť Lučanského pred voľbami často spomínal aj Smer, jeho politici hovorili, že generála vo väzbe mučili, týrali a zabili. Dnes minister spravodlivosti Susko hovorí, že rozhodnutie rešpektuje.

Lučanského prípad mal na stole aj Ústavný súd. Prvú sťažnosť zamietol. Právnik rodiny v minulosti avizoval, že k slovu sa môže dostať opäť, a to práve po definitívnom skončení vyšetrovania.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok