Trump sľubuje kresťanom, že o štyri roky už nebudú musieť ísť voliť. Diktátorom by bol iba prvý deň

27.7.2024 17:28

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa usiluje o návrat do Bieleho domu po novembrových voľbách, v piatok odkázal kresťanom, že o štyri roky už nebudú musieť znovu chodiť k voľbám, ak ho tento rok zvolia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Trump
Foto: TASR/AP

Zároveň pripomína republikánovo decembrové tvrdenie, že by v prípade svojho zvolenia bol na jediný deň "diktátorom", aby uzavrel hranicu USA s Mexikom.

Po jeho výhre už nebudú voľby?

Agentúra Reuters píše, že nie je jasné, čo mal Trump svojím odkazom ku kresťanským voličom priamo na mysli a jeho kampaň na žiadosť o vysvetlenie výroku zatiaľ nereagovala. Členovia Demokratickej strany Trumpa dlhodobo označujú za hrozbu pre americkú demokraciu. Trump odmietal uznať svoju prehru s demokratom Joeom Bidenom v minulých voľbách v roku 2020, čo nakoniec vyústilo do násilného vpádu Trumpových stúpencov do sídla Kongresu 6. januára 2021 v snahe zabrániť formálnemu potvrdeniu Bidenovho víťazstva.

Trump v piatok hovoril na podujatí organizovanom konzervatívnou skupinou Turning Point Action v West Palm Beach na Floride.

"Kresťania, choďte k voľbám, len tentoraz. Ešte štyri roky, viete čo, urobí sa to, bude to v pohode, už nebudete musieť voliť, moji krásni kresťania," povedal Trump. "Milujem vás kresťania. Som kresťan. Milujem vás, choďte k voľbám, musíte. O štyri roky už nebudete musieť znovu voliť, spravíme to tak dobre, že nebudete musieť voliť," vyhlásil Trump.

Diktátorom na jeden deň

V decembrovom rozhovore s Fox News Trump povedal, že ak vyhrá voľby 5. novembra, stane sa diktátorom na "prvý deň", aby uzavrel južnú hranicu s Mexikom a rozšíril ťažbu ropy. Demokrati sa tohto výroku chopili, zatiaľ čo Trump sa neskôr nechal počuť, že išlo o vtip.

Ak Trump získa druhé funkčné obdobie v Bielom dome, môže byť prezidentom už len štyri roky. Prezidenti USA sú podľa americkej ústavy obmedzení na dve funkčné obdobia, či už na seba nadväzujú, alebo nie.

V máji pri prejave na zhromaždení Národnej asociácie držiteľov strelných zbraní (NRA) si však Trump pohrával s myšlienkou, že by ako prezident mohol slúžiť viac ako dve funkčné obdobia. Odvolával sa pritom na prezidentstvo demokrata Franklina D. Roosevelta, ktorý ako jediný americký prezident slúžil viac ako dve funkčné obdobia. Limit dvoch funkčných období sa stal dodatkom americkej ústavy po Rooseveltovom prezidentstve.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok