Trump sa opäť vráti do Pensylvánie, chce si uctiť obete atentátu. FBI ukončila dohady o tom, čo zasiahlo jeho ucho

27.7.2024 06:31

Exprezident Donald Trump chce opäť navštíviť mesto Butler v Pensylvánii, kde sa pred dvoma týždňami stal terčom neúspešného pokusu o atentát. Uviedol to v piatkovom vyhlásení bez toho, aby oznámil termín svojej plánovanej cesty.

Donald Trump míting výstrely
Foto: Profimedia/ČTK/AP/Evan Vucci

Zároveň uviedol, že ho nekontaktoval Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý chce podľa denníka New York Times s Trumpom v súvislosti so streľbou hovoriť.

Zhromaždenie na počesť obetí

V západnej Pensylvánii plánuje bývalý prezident zorganizovať zhromaždenie na počesť 50-ročného Coreyho Comperatoreho, ktorý prišiel o život pri útoku strelca 13. júla, a ďalších dvoch zranených okoloidúcich.

Trump v ten deň odišiel z mítingu s krvou na tvári a na uchu, ktoré zrejme zasiahla jedna z útočníkových guliek.

„Vrátim sa do Butleru v Pensylvánii na veľké a krásne zhromaždenie, aby som si uctil dušu ... Coreyho a tých statočných vlastencov, ktorí boli zranení pred dvoma týždňami,“ uviedol prezidentský kandidát GOP na svojej sociálnej sieti Truth.

Pritom oznámil, že podrobnosti budú oznámené čoskoro.

Čo zasiahlo Trumpa do ucha

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zasiahla počas neúspešného atentátu do ucha buď vystrelená guľka alebo jej fragment, vyhlásil v piatok Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), čím podľa agentúry AFP ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia  

"Čo zasiahlo bývalého prezidenta Trumpa do ucha bol projektil, buď celý alebo jeho menší roztrieštený úlomok, ktorý vystrelil nebohý atentátnik zo svojej pušky," uviedla FBI vo svojom vyhlásení.

Kedy došlo k streľbe

K streľbe prišlo v sobotu, 13. júla, počas predvolebného mítingu v Pensylvánii. Dvadsaťročný Thomas Matthew Crooks vystrelil celkovo osemkrát, Trump vyviazol z incidentu so zakrvaveným uchom. Bezpečnostné zložky útočníka zabili.

Riaditeľ FBI Christopher Wray v stredu (24. júla) na pôde právneho výboru Snemovne reprezentantov Kongresu USA pritom povedal, že existujú určité pochybnosti, či "to bola strela alebo jej úlomok, ktorý ho (Trumpa) zasiahol do ucha".

Po najnovšom vyhlásení zo strany FBI - o ktorom Trump dlhodobo tvrdí, že je súčasťou "deep state" štruktúr, ktoré proti nemu stroja úklady v rámci sprisahania - Trump zverejnil na svojej platforme Truth Social príspevok: "Predpokladám, že ako ospravedlnenie toto je maximum, čoho sa môžeme dočkať od riaditeľa Wraya, ale i tak ho plne prijímame!"

Pozrite si archívnu reportáž zo 14. júla 2024 o atentáte na Trumpa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok