Príjmy Grécka sa zvýšili, ale za akú cenu. Populárny ostrov praská vo švíkoch, mení sa na "monštrum"

28.7.2024 05:45

Turisti vyzbrojení selfie tyčami a mobilnými telefónmi zaplavili grécky ostrov Santorini zo všetkých strán. Po kľukatých horských cestách premávajú autobusy plné cestujúcich, dláždené ulice sú plné klopkania oslích kopýt, ktoré prevážajú návštevníkov. Čoraz viac turistov prichádza nielen letecky, ale aj po mori na výletných lodiach a menších člnoch.

Santorini, dovolenka
Foto: Profimedia

Niektorí odvážlivci sa v popoludňajšej horúčave snažia nájsť vhodné miesto medzi domami a kostolmi s modrými kupolami, kde čakajú niekoľko hodín na západ slnka.

V čase, keď slnko začne klesať za horizont, sa na balkónoch a chodníkoch pozdĺž útesov tlačia davy ďalších ľudí, ktorí vyťahujú mobilné telefóny, aby si urobili dovolenkovú fotografiu.

„Toto bol môj sen od strednej školy,“ povedala agentúre Reuters 40-ročná americká turistka Maria Tavarezová.

Obyvatelia nie sú nadšení z más turistov

V Santorini je približne 20 000 stálych obyvateľov. Tvrdia, že kedysi idylický ostrov s malebnými dedinkami a nedotknutými plážami zničil masový turizmus.

V čase, keď iné obľúbené dovolenkové destinácie vrátane Benátok a Barcelony organizujú protesty proti nadmernému cestovnému ruchu, je Santorini jedným z najviditeľnejších príkladov vplyvu turistického náporu.

Podobne ako v mnohých iných populárnych európskych destináciách, aj na gréckom ostrove už úrady žiadajú zníženie počtu návštevníkov.

Aké je riešenie na zmenšenie prívalu turistov?

Podľa starostu Nikosa Zorgosa počet zahraničných turistov na Santorini neustále rastie, pričom v minulom roku ostrov navštívilo približne 3,4 milióna ľudí, čo vytvára tlak na zastaranú infraštruktúru a vytláča miestnych Grékov z trhu s nehnuteľnosťami.

Zorzos tvrdí, že už roky nalieha na úrady, aby na ostrove nepovolili ďalšie kotviská pre turistov, a navrhol obmedziť počet návštevníkov výletných lodí zo súčasných približne 17 000 na 8 000 denne.

„Stanovenie limitu je v najlepšom záujme našej krajiny,“ povedal starosta.

Obavy majú aj majitelia podnikov, ktorí profitujú z cestovného ruchu: „Naša životná úroveň sa znížila. Tak to jednoducho je,“ povedal Georgios Damigos, ktorý prevádzkuje penzión so 14 izbami, ktorý jeho rodičia otvorili v 80. rokoch minulého storočia.

Podľa Damigosa je Santorini „zázrak prírody“, ktorému hrozí, že sa zmení na „monštrum“.

Peniaze, ale za akú cenu

Turistický boom na Santorini sa prejavuje v celom Grécku. Podľa údajov vzrástli príjmy Grécka z cestovného ruchu za prvých päť mesiacov tohto roka o 16 percentuálnych bodov a prognózy naznačujú, že minuloročný rekordný počet 33 miliónov návštevníkov bude tento rok prekonaný.

Niektorí obyvatelia Santorini však vidia nárast turistov pozitívnejšie.

„Všetko je možné, keď existuje plánovanie a infraštruktúra,“ povedal Alexandros Pelekanos, podpredseda obchodnej komory, ktorá zastupuje podniky na ostrove.

„Chceme peniaze alebo nie? Chceme pracovné miesta a príjmy alebo nie?“ povedal.

„Nemôžete mať svoj pokoj a zarábať peniaze,“ dodal.

Turisti prechádzajúci okolo nápisu, na ktorom je napísané: „RESPEKT. Je to vaša dovolenka... ale je to náš domov“, zjavne neprekážajú davy ľudí.

„Je ťažké pohybovať sa v úzkych uličkách, ale je to krásne,“ povedala portugalská turistka Rita Critová.

„Všetkým by som odporučila sem prísť,“ dodáva.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. júla o tom, čo ak stratíte na dovolenke doklady.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok