Organizmus môže na dovolenke čeliť viacerým nástrahám. Farmaceutka radí, čo si zbaliť do prenosnej lekárničky

Bez ohľadu na to, či trávite letnú dovolenku na chalupe, v horách alebo v obľúbenom prímorskom letovisku, nezabúdajte na starostlivosť o svoje zdravie. Prevencia je kľúčová na to, aby ste si dovolenku užili naplno, pretože organizmus môže čeliť mnohým nástrahám, ktoré môžu tieto pohodové dni ohroziť alebo neplánovane skrátiť.

Lekáreň
Foto: Lekáreň AGEL Zvolen

Čo si zabaliť do dovolenkovej lekárničky

Výbava dovolenkovej lekárničky sa líši podľa toho, kam idete. Je dôležité taktiež zvážiť, koľko ľudí s vami cestuje, či ide o rodinnú dovolenku s deťmi a aká je dĺžka pobytu. 

"Dovolenkári, ktorí sú zároveň chronickými pacientmi nesmú pri balení zabudnúť na pravidelne užívané lieky – ide najmä o ľudí s kardiovaskulárnymi problémami, o diabetikov či alergikov," prízvukuje farmaceutička Galád Mitterová s tým, že pozor si treba dať aj v prípade, že počas dovolenky opúšťate Európu. Niektoré liečivá sú totiž mimo Európy regulované.

V lekárničke nemôžu chýbať známe lieky ako Paralen, Panadol a Ibuprofen. 

"Riešia nielen horúčku a slabšiu bolesť, ale pomôžu aj pri zápale a silnejších bolestiach. U detí do 20 kg odporúčam mať k dispozícii čapíky alebo sirupové formy liekov," hovorí farmaceutka. 

Ak vám býva zle počas cesty, vhodným riešením je Kinedryl či Cocculine, ak sú príznaky slabšie, pomôžu aj špeciálne lízanky proti nevoľnosti.

Čo nesmie chýbať vo vašej dovolenkovej lekárničke?

  • Pravidelne užívané lieky,
  • lieky na bolesť, zápal, horúčku, prechladnutie,
  • antibiotiká (v prípade, že cestujeme na dlhšie ako 2 týždne),
  • lieky na trávenie a probiotiká, rehydratačné roztoky,
  • lieky na kinetózu,
  • očné a ušné kvapky,
  • prípravky na ošetrenie poranení kože,
  • repelent a prípravky na ošetrenie štípancov,
  • opaľovací krém a prípravky po opaľovaní,
  • prípravky na ošetrenie úrazov,
  • lieky na stlmenie alergickej reakcie,
  • magnézium,
  • antimykotiká a prípravky proti zápalu močových ciest.

Pripravte sa na najčastejšie hrozby

Počas dovolenky treba myslieť aj na iné vegetačné podmienky v jednotlivých krajinách. Niektoré časti sveta nemusia mať napríklad čistú vodu. Taktiež môžete mať aj rozhodené trávenie. V bežnom jedálničku sa ocitnú jedlá, na ktoré nie ste zvyknutí.

"Veľkým pomocníkom sú probiotiká, ktoré určite odporúčam užívať aj preventívne. Overenou voľbou v prípade, že sa u dovolenkárov vyskytnú tráviace problémy, je aktívne uhlie, ktoré je možné užiť aj pri diétnej chybe. Netreba zabúdať ani na lieky, ktoré pomôžu pri zápche, hnačke či nafukovaní – v tomto prípade je skvelou voľbou Hylak, ktorý pokryje všetky tri problémy," radí farmaceutka Mitterová.

Pri tráviacich ťažkostiach pomôžu rôzne rehydratačné roztoky, ako napríklad Kulíšek, Biogaia či Fluidex. 

Spálená pokožka, infekcie a zápaly

Počas tepla, kedy sa chcete aj trošku opáliť je potrebné zamerať sa nielen na dostatočne vysoký SPF faktor, ale aj jeho pravidelné obnovovanie počas dňa a po kúpaní. "Aj napriek opatrnosti sa nám však občas podarí spáliť sa. V tom prípade je dobré mať poruke Panthenol vo forme spreja alebo chladivej peny s obsahom vitamínu E alebo aloe vera, ktoré pôsobia na pokožku nielen upokojujúco, ale aj regeneračne," odporúča farmaceutka. 

Pobyt vo vode prináša so sebou aj nebezpečenstvo vzniku kvasinkových infekcií či zápalu močových ciest. "Ak sa vyskytnú takéto problémy, je možné použiť lokálne antimykotiká ako Clotrimazol, Canestern, Rosalgin či Fungicidin. Zápal močových ciest vzniká najmä po kúpaní v chladnejších vodách, je preto dobré mať so sebou nejaký brusnicový preparát, prípadne jeho kombináciu s D-manózou, napríklad Urinal forte, Cran-Urin alebo Femmanose," dodáva Mitterová.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. júla 2024 o stravovaní počas dovolenky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok