Francúzske železnice posilnili dohľad nad traťami. Úplne zaistia dopravu pre olympijské tímy

26.7.2024 19:12

Francúzske železnice po nočných podpaľačských útokoch posilnili dohľad nad traťami a od soboty úplne zabezpečia dopravu pre olympijské tímy. Krátko pred piatkovým začiatkom olympijských hier v Paríži to uviedol železničný dopravca SNCF, podľa ktorého však aj cez víkend zostane časť spojov mimo prevádzky.

Paríž dohľad na vlakovej stanici
Foto: TASRAP
Vojaci hliadkujú pred železničnou stanicou Gare du Nord počas letných olympijských hier 2024, piatok 26. júla 2024 v Paríži.

Trate po sabotáži, ktorá ovplyvnila vyše 800-tisíc cestujúcich a viedla k zrušeniu mnohých spojov vrátane medzinárodných, monitorujú desiatky policajných tímov a dronov, dodala prepravná spoločnosť.

Podpaľačská sabotáž

Podľa SNCF francúzska vysokorýchlostná železnica v noci čelila koordinovanej podpaľačskej sabotáži s cieľom zásadne narušiť dopravu vo Francúzsku a najmä v Paríži pred začiatkom olympiády. Zrušené boli viaceré vnútroštátne spojenia a tiež linky do Londýna, do Bruselu alebo do Nemecka. Asi o 14:00 sa už časť vlakov rozbehla, ťažkosti však pretrvajú minimálne do konca víkendu.

SNCF v podvečer uviedla, že v sobotu pôjdu na trati medzi Bretónskom a juhozápadom krajiny dve tretiny rýchlostných vlakov TGV, na severnej trati ich bude v prevádzke 80 percent a na východe Francúzska všetky. Spoje však môžu naberať meškania.

Pozrite si reportáž o chaose pred začiatkom OH:

Situácia potrvá najmenej cez víkend

Na vyšetrovaní útoku sa podieľajú všetky francúzske spravodajské služby. Podobne predtým útočila krajná ľavica, povedal AFP zdroj z bezpečnostných zložiek. Páchatelia najnovšej sabotáže však stále zostávajú neznámi.

SNCF informovala o "rozsiahlom koordinovanom masívnom útoku s cieľom paralyzovať" vysokorýchlostné vlaky TGV. "Časť vlakov (TGV) sme odklonili na bežné trate, ale mnoho ich budeme musieť zrušiť. Situácia bude trvať najmenej celý víkend, čo bude čas nevyhnutný pre opravy," uviedla SNCF v skoršom vyhlásení. Spoločnosť zverejnila zábery svojich zamestnancov pri opravách poškodených káblov, ktoré "nahrádzajú a testujú jeden po druhom". SNCF podľa médií podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Útočníci nad ránom poškodili infraštruktúru v štyroch starostlivo vybraných uzloch kľúčových pre hlavné trate. V tuneloch najprv prerezali a potom zapálili káblové zväzky, ktoré ovládajú okrem iného vlakovú signalizáciu, uviedlo vedenie SNCF na tlačovej konferencii. Jeden útok, ktorý by bol piaty, sa podarilo zastaviť, ešte než začal. Údržbári na trati si v noci všimli dodávky a ľudí, ktorí boli v miestach, kam je vstup zakázaný. Ich auto polícia zabavila, posádka ale ušla.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok