Útok bol premyslený, hovorí francúzsky premiér. Cieľom bolo zničiť kľúčové trasy vedúce do Paríža

26.7.2024 15:17

Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži, mali jasný cieľ - zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť.

Attal v príspevku na sociálnej sieti napísal, že francúzske spravodajské služby dostali za úlohu vypátrať páchateľov útokov, ktoré boli podľa neho "pripravené a koordinované".

Podpaľači sa strategicky zamerali na kľúčové trasy vedúce do Paríža zo severu, východu a západu, uviedol francúzsky premiér. Prípad vyšetruje parížska prokuratúra.

Premyslený útok

Nočné útoky vážne narušili francúzsku vysokorýchlostnú železničnú sieť. Zranenia neboli hlásené. Išlo o "premyslený, vypočítaný a koordinovaný útok", povedal generálny riaditeľ francúzskej národnej železničnej spoločnosti SNCF Jean-Pierre Farandou.

Dodal, že miesta útokov boli vybrané tak, aby mali čo najvážnejšie dôsledky. Komplikácie podľa SNCF potrvajú minimálne celý víkend, kým sa nevykonajú potrebné opravy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok