Parížske stanice pred zahájením hier čelili cieleným útokom. Doprava sa už dostáva do starých koľají

26.7.2024 08:50 , Aktualizované: 26.7.2024 17:15

Niekoľko parížskych železničných staníc čelilo v noci cieleným podpaľačským útokom na železničnú infraštruktúru. Okolo 14:00 už niektoré vlaky premávali, ale problémy budú pretrvávať minimálne do konca víkendu.

Paríž
Foto: TASR/AP

Do vyšetrovania útoku sú zapojené všetky francúzske spravodajské služby. Podobný útok predtým uskutočnila krajná ľavica, uviedol pre agentúru AFP bezpečnostný zdroj. Sabotáž vykonali zatiaľ neznámi páchatelia v deň, keď sa v Paríži začínajú letné olympijské hry.

Podajú trestné oznámenie

SNCF informovala o “rozsiahlom koordinovanom masívnom útoku s cieľom paralyzovať“ vysokorýchlostné vlaky TGV. „Niektoré vlaky (TGV) sme odklonili na normálne trate, ale mnohé z nich budú musieť byť zrušené. Situácia potrvá minimálne celý víkend, čo bude čas potrebný na opravy,“ citovala SNCF agentúra AFP.

SNCF zverejnila zábery svojich zamestnancov, ktorí opravujú poškodené káble, “vymieňajúc a testujúc ich jeden po druhom“. Podľa medializovaných informácií SNCF podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Pozrite si záber zo stanice vo Francúzsku, kde bola ochromená doprava:

Sabotáž na železniciach

Útočníci poškodili infraštruktúru v štyroch vybraných uzloch, ktoré sú kľúčové pre hlavné trate. V tuneloch najprv prestrihli a potom zapálili káblové zväzky, ktoré okrem iného ovládajú vlakovú signalizáciu, uviedlo vedenie SNCF na tlačovej konferencii.

Jeden z útokov, ktorý mal byť piatym, sa podarilo zastaviť skôr, ako sa začal. Pracovníci údržby na trati si všimli dodávku a ľudí, ktorí sa v noci nachádzali v zakázaných oblastiach. Polícia ich auto zhabala, ale posádka utiekla.

Systémy SNCF zistili sabotáž o 4.00 h ráno a na miesto okamžite vyrazili železničiari, polícia a technici, ktorí začali prevážať aj materiál potrebný na opravu, uviedol šéf SNCF Jean-Pierre Farandou. Zdôraznil, že bezpečnosť prepravy nebola nikdy ohrozená. Sabotáž sa dotkne najmenej 800 000 cestujúcich, z toho 250 000 v regióne Ile-de-France, ktorý obklopuje Paríž.

Na týchto miestach odrazili útok

Vandali zasiahli najmä atlantické, severné a východné linky vysokorýchlostného železničného systému. Juhovýchodná linka zostala nedotknutá, keďže útoky na týchto miestach sa podarilo zmariť.

Železničnú dopravu zasiahli iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom letných olympijských hier v Paríži, ktorý sa uskutoční v piatok večer, pripomína AFP. Na piatkovom otvorení sa zúčastní 7 500 športovcov a 300 000 divákov.

Letné olympijské hry budú v Paríži otvorené v piatok večer. Ceremoniál na Seine sprevádzajú rozsiahle bezpečnostné opatrenia vrátane bezletovej zóny v okruhu 150 kilometrov od hlavného mesta.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. júla 2024 o tom, ako je pochodeň je už v parížskom predmestí:

Zasiahli aj medzinárodné linky

Útoky na francúzske železnice ovplyvnili aj vlaky z Paríža do Londýna, ktoré zvyčajne premávajú cez Lille a potom cez tunel pod Lamanšským prielivom. Vlaky do Británie jazdia s približne jeden a pol hodinovým meškaním kvôli uzávierke do Lille a celkovo bude od dnešného dňa do nedele zrušených približne 25 percent spojov, uviedol dopravca Eurostar.

Na rovnakej trati sa prepravujú cestujúci do Bruselu a aj táto linka je momentálne v prevádzke len čiastočne. Nemecký dopravca Deutsche Bahn tiež hlásil meškania a zrušenie spojov na trase do Nemecka v dôsledku sabotáže. Vlaky do Švajčiarska naopak premávajú bez problémov, uviedla SBB.

Prvé medaily pre železničiarov

Prerušenie premávky vlakov a obnovenie prevádzky si už vyslúžili karikatúru od známeho francúzskeho karikaturistu Planta. Zachytil železničiarov s káblami v rukách na olympijskom pódiu a pripísal im “prvé zlaté medaily“ hier za záchranu otváracieho ceremoniálu. Médiá písali aj o páre, ktorý pre nejazdiace vlaky zmeškal svadbu priateľa, alebo o mladom novinárovi, ktorý nestihol prísť na otvorenie hier.

Útoky už odsúdil minister dopravy Patrice Vergriete, ktorý povedal, že to naruší dovolenku mnohých Francúzov. Poďakoval železničiarom za ich špeciálne nasadenie a povedal, že všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že ide o kriminálny čin.

Pozrite si rozhovor o slovenskom olympijskom dome z 24. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok