Prokurátori ÚŠP sú podľa Suska zodpovední za úmrtia za mrežami. Nehorázny hyenizmus, odkázal mu Lipšic

Bývalý šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic sa rozhodol nemlčať. Dohnali ho k tomu slová ministra spravodlivosti Borisa Suska. Ten podľa Lipšica často útočí na bývalých prokurátorov ÚŠP a sú podľa neho zodpovední za úmrtia za mrežami.

Lipšic Susko
Foto: TASR/Jaroslav Novák, Dano Veselský

Súčasný prokurátor generálnej prokuratúry Lipšic označil tieto obvinenia za “nehorázny hyenizmus“. Úmrtia vo väzniciach prešetrili viaceré inštitúcie, medzi nimi aj tie patriace pod ministra, a nenašli zavinenie inými osobami.

Obvinenia ministra Ústavný súd vyvrátil

Susko v stredu reagoval na správu Európskej komisie. Minister v reakcii “opätovne zaútočil na prokurátorov bývalého ÚŠP a obvinil ich bez akýchkoľvek dôkazov z politicky motivovaných konaní, ktorých dôsledkom boli nezákonné väzby, porušovanie ľudských práv či úmrtia za mrežami,“ napísal Lipšic na sociálnej sieti Facebook.

Bývalý špeciálny prokurátor uviedol, že tvrdenia o porušených ľudských právach prokurátormi ÚŠP jednoznačne vyvrátil Ústavný súd vo svojom tento týždeň zverejnenom náleze.

“Súčasná vládna moc však má už takmer 10 mesiacov k dispozícii všetky orgány presadzovania práva, lenže zjavne nevie „nájsť“ žiadne relevantné pochybenie žiadneho prokurátora bývalého ÚŠP. A tak pokračuje aspoň v útokoch na tlačových konferenciách,“ povedal Lipšic.

Reakcia ministra na správu EK

Minister spravodlivosti sa v stredu vyjadril, že správa Európskej komisie o stave právneho štátu v členských krajinách Európskej únie podľa neho neodráža vo vzťahu k Slovensku skutočnú realitu. Považuje ju za metodologicky nesprávne spracovanú, nevyváženú a v niektorých častiach až zavádzajúcu.

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry považuje za opodstatnený krok, ktorý je plne v kompetencii každého členského štátu.

"Správa tiež celkom ignoruje fakt, že špeciálna prokuratúra bola hlavným strojcom politicky motivovaných konaní, ktorých dôsledkom boli nezákonné väzby, porušovanie ľudských práv či úmrtia za mrežami," povedal v stredu minister.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok