Populárna online poradňa pre mladých je v koncoch. IPčko žiada o pomoc verejnosť a tvrdí, že štát len sľubuje

Výpadok financií robí občianskemu združeniu IPčko starosti. Už teraz musí obmedzovať svoje služby, hrozí, že zatvorí aj krajské pobočky. Štát ponúka veľmi nízku podporu, a ak ju chce združenie získať, musí o ňu zasúťažiť.

ipčko
Foto: ta3

Ako v rozhovore pre ta3 naznačuje riaditeľ internetovej poradne pre mladých Marek Madro, činy kompletných ostávajú len pri sľuboch. 

Miliónový zásah do rozpočtu 

Pre popularitu portálu musí združenie každoročne navyšovať rozpočet.

V minulom roku sme mali 184-tisíc kontaktov. Pri kapacite, ktorú máme a pre veľký dopyt po našich službách, sa k nám reálne dokázal dovolať len jeden z desiatich klientov,“ otvára tému riaditeľ IPčka.  

Na rok 2024 združenie počítalo s približne dva a pol miliónmi eur. Peniaze malo v pláne prerozdeliť medzi deväť pobočiek a finančne odmeniť cez 90 psychológov.

Problém nastal v národných projektoch a výzvach, na ktoré sa poradňa spoliehala.

„Vláda mnohé dotácie nevyhlásila, a ak aj áno, trvali prikrátko, a sumy boli polovičné. Peniaze nedostaneme len tak, ide o súťaž, kde súťažíme s inými organizáciami. Na finančné zdroje sme sa spoliehali, no neprišli,“ opisuje Madro. Združenie bude mať na svoj chod o milión eur menej. 

Pozrite si aj súvisiaci rozhovor - Čo sa deje s psychikou mladých ľudí?

Ostane to len pri rečiach 

Poradňa pre nedostatok finančných zdrojov pristúpila k opatreniam. V regiónoch prepustila tretinu zamestnancov, o miesto príde 26 psychológov. V ohrození sú pobočky v Trenčianskom kraji a niektoré centrá krízovej intervencie. 

„Museli sme sa obrátiť na verejnosť a požiadať ju o podporu. My už viacej šetriť nevieme. Sme v štádiu, kedy musíme začať obmedzovať naše služby a našu dostupnosť,“ priznáva riaditeľ združenia. 

Ako spomína v rozhovore Madro, od tých, čo vedú túto krajinu, už veľakrát počuli, aké je združenie užitočné, a že robí pre mladých to, čo štát nezvláda. 

„Napriek tomu pomoc neprichádza. Ak ju aj náhodou prisľúbia, príde neskoro, v čase, keď zamestnancom nie sme schopní dva mesiace vyplatiť mzdu,“ dodáva. Peniaze nakoniec možno prídu, „ale my už nebudeme mať ľudí“

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok