K zoštátňovaniu pamiatok má čo povedať aj Matica slovenská. Stojí za Tarabom, ktorý chce vyvlastniť Devín

26.7.2024 11:30

Matica slovenská podporuje snahy ministra životného prostredia Tomáša Tarabu vo veci prevodu správy hradu Devín a ďalších národných kultúrnych pamiatok do rúk štátu.

Devín
Foto: TASR/Pavol Zachar

"Vlastníctvo štátom poskytuje istotu, že sa národným kultúrnym pamiatkam dostane adekvátnej pozornosti, starostlivosti a úcty, ktorú si zaslúžia," zdôvodňuje Matica slovenská (MS) svoj postoj.

Znevažovanie štátnej symboliky

Osvojuje si zároveň Tarabov argument, že štát má v porovnaní so samosprávami väčšie možnosti nasmerovať potrebné finančné prostriedky na údržbu a obnovu historických pamiatok.

Poukazuje zároveň i na súčasné "relativizovanie, ba až hrubé znevažovanie štátnej symboliky", čo podľa MS vedie k potláčaniu národnej identity i postupnej degradácii štátnej suverenity.

Postoj ministra  životného prostredia  Tomáša Tarabu k vyvlastneniu hradu Devín:

"Je preto potrebné, aby sa štát zaoberal problematikou používania štátnych symbolov i správou a starostlivosťou o národné kultúrne pamiatky, medzi ktoré patrí aj Devín," uviedla za Maticu jej hovorkyňa Laura Hancová.

"Prevod správy hradu Devín na štát podľa MS prispeje k zvýšeniu kultúrnej identity a hrdosti pri významných slovenských kultúrnych pamiatkach," dodala.

Na veži má viať vlajka

Matica zároveň odporúča, aby na veži hradu Devín osadili žrď so slovenskou štátnou zástavou, upozorňuje v tejto súvislosti na vzor zo zahraničia pri umiestňovaní národných vlajok na významných miestach.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok