Má víziu, charakter a silu. Obamovci podporili Harrisovú v kandidatúre na prezidentku USA

26.7.2024 11:21 , Aktualizované: 26.7.2024 12:23

Bývalý americký prezident Barack Obama a jeho žena Michelle v piatok podporili Kamalu Harrisovú vo volebnom súboji o Biely dom. Kampaň súčasnej viceprezidentky zverejnila krátky záznam zo spoločného telefonického rozhovoru trojice, píšu americké médiá.

Urobia všetko, aby jej pomohli

Po rozhodnutí prezidenta Joea Bidena neusilovať sa o znovuzvolenie sa Harrisová uchádza o demokratickú nomináciu pre novembrový súboj s republikánom Donaldom Trumpom.

"Zavolali sme, aby sme s Michelle povedali, že nemôžeme byť viac hrdí, keď ťa podporíme a urobíme všetko pre to, aby sme ťa dostali cez tieto voľby a do Oválnej pracovne," uviedol potom Obama. Podľa nich má "víziu, charakter a silu, ktoré si tento kritický moment vyžaduje".

Harrisová obom poďakovala za vzájomné priateľstvo.

Anketa

Myslíte si, že Kamala Harrisová v auguste získa prezidentskú nomináciu?

áno
- %
nie
- %
neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 191

Ukončili špekulácie

Oznámenie demokratického exprezidenta a bývalej prvej dámy znamená koniec niekoľkodňových špekulácií, že Obamovci Harrisovú nepodporia.

Americký denník New York Post v stredu s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Bidenovej rodiny napísal, že Obama údajne neverí, že Harrisová môže Trumpa poraziť, a že ju považuje za “nekompetentnú“.

Predtým, ako sa súčasný prezident Biden stiahol z kampane, Obama podporoval jeho kandidatúru, a to nielen slovne, ale aj prostredníctvom rád a konzultácií o kampani. Po Bidenovom slabom výkone v televíznom dueli s Trumpom bol Obama podľa denníka The Washington Post údajne názoru, že Bidenove šance na víťazstvo vo voľbách sa výrazne znížili.

Bude to tesný súboj

Televízia NBC News tento týždeň uviedla, že Obama a Harrisová pravidelne komunikujú od nedele, keď viceprezidentka oznámila svoju kandidatúru, a Obama ju údajne už vtedy súkromne podporil.

Nemenovaný zdroj oboznámený s touto komunikáciou vo štvrtok pre NBC povedal, že Obama nechcel, aby jeho verejné vyjadrenie podpory Harrisovej zatienilo Bidenov prejav v Oválnej pracovni k národu, ktorý pripadol na stredu večer.

Štvrtkový prieskum denníka The New York Times a Sienna College predpovedá veľmi tesný súboj medzi Trumpom a Harrisovou, ak by sa voľby konali teraz - Harrisová by získala 47 percent hlasov pravdepodobných voličov a Trump 48 percent.

Do prezidentských volieb v USA zostáva 101 dní.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako sa kokosy stali neoficiálnym symbolom kampane pre Kamalu Harrisovú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok