Clintonová predpovedá triumfálny súboj proti Trumpovi. Harrisovú považuje za líderku, ktorá môže zmeniť Ameriku

História sa na nás pozerá, napísala Hillary Clintonová v článku pre americký denník New York Times. Rozhodnutie prezidenta Joea Bidena ukončiť prezidentskú kampaň vníma ako čistý akt vlastenectva a verí vo víťazstvo jeho viceprezidentky.

Hillary Clinton
Foto: Profimedia

Clintonová zároveň vyzvala demokratov, aby vytrvali v boji za lepšiu budúcnosť Ameriky. “Nasledujúcich 15 týždňov bude takých, aké táto krajina z politického hľadiska ešte nezažila, ale nepochybujte o tom, že toto sú preteky, ktoré demokrati môžu a musia vyhrať,“ vyzýva bývalá ministerka zahraničných vecí USA a neúspešná prezidentská kandidátka.

Anketa

Myslíte si, že Kamala Harrisová v auguste získa prezidentskú nomináciu?

áno
- %
nie
- %
neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 191

Veľké gesto pre Ameriku

Odstúpiť z boja o prezidentského kreslo bolo podľa nej pre Bidena mimoriadne ťažké, keďže zastávať túto funkciu bolo jeho celoživotným snom. “Vzdať sa toho a prijať fakt, že dokončiť prácu znamená odovzdať štafetu, si vyžadovalo skutočnú morálnu čistotu. Krajina bola dôležitejšia. Ako človek, ktorý zdieľal tento sen a musel sa zmieriť s neúspechom, viem, že to nebolo ľahké. Ale bolo to správne," píše.

Bývalá ministerka neskrýva nadšenie z rozhodnutia viceprezidentky Kamaly Harrisovej postaviť sa v novembrových voľbách republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi.

“Voľby sú o budúcnosti. Preto ma veľmi teší kandidatúra viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Predstavuje nový začiatok pre americkú politiku. Môže ponúknuť nádejnú, zjednocujúcu víziu. Je talentovaná, skúsená a pripravená stať sa prezidentkou. A viem, že dokáže poraziť Donalda Trumpa,“ uviedla.

Krivdy verzus riešenia

Vo svetle nedávnych politických zmien sú tohtoročné voľby podľa nej jasnejšie. “Na jednej strane stojí odsúdený zločinec, ktorý sa stará len o seba a snaží sa vrátiť čas späť, pokiaľ ide o naše práva a našu krajinu. Na druhej strane je šikovná bývalá prokurátorka a úspešná viceprezidentka, ktorý stelesňuje našu vieru, že Amerika má najlepšie dni ešte pred sebou. Sú to staré krivdy verzus nové riešenia," nešetrí chválami na Harrisovú.

Boj silných žien

Ako bývala prezidentská kandidátka upozorňuje na kampaň plnú dezinformácií a škaredých predsudkov. “Viem o tom svoje, aké ťažké môže byť pre silné kandidátky prebojovať sa cez sexizmus a dvojité štandardy americkej politiky," vysvetlila.

Hovorí, že ju nazývali “čarodejnicou“, “odpornou ženou“ a bola dokonca “upálená“.

Ako na záver dodala, nebola si istá, či sú voliči na jej nomináciu pripravení. Nekandidovala s cieľom prelomiť bariéry, ale preto, lebo bola presvedčená, že je na post hlavy štátu najvhodnejšia.

Neúspech v dvoch prezidentských voľbách ju stále mrzí, je však hrdá na to, že aj vďaka tomu dnes americká spoločnosť považuje za prirodzené, že na čele kandidátky je žena.

Pozrite si reportáž z 23. júla o tom, že Harrisová má dosť delegátov na nomináciu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok