Kyjev a Moskva sa zasypali dronmi. Tri ruské preleteli až do Rumunska, úlomky našli vojaci

25.7.2024 15:31

Rumunsko našlo na svojom území pri ukrajinských hraniciach úlomky ruského dronu. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámilo rumunské ministerstvo obrany, čím potvrdilo predchádzajúce správy médií.

Útok dronu na Ukrajine
Foto: TASR/AP (ilu)

Ukrajinské vzdušné sily predtým uviedli, že ich obrana zničila 25 z 38 dronov vyslaných Ruskom na ukrajinské územie - tri z nich podľa nich preleteli cez hranice do Rumunska. O útokoch v noci na dnes informovalo aj ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého ruská protivzdušná obrana zostrelila 11 dronov. Podľa miestneho gubernátora Vjačeslava Gladkova pri ostreľovaní Belgorodskej oblasti zahynul jeden človek.

Pátranie po troskách

Úlomky ruských dronov našli rumunskí vojaci pri obci Plauru, ktorá leží na rieke Dunaj pri hraniciach s Ukrajinou, oproti ukrajinskému prístavu Izmail, informovala stanica Digi24. Podľa rumunského ministerstva obrany išlo o drony Geran-2, čo je ruský názov pre iránske drony Šach-136. Tie Rusko dlhodobo používa na útoky na Ukrajinu.

Pátranie po ďalších úlomkoch dronov pokračuje, uviedlo ministerstvo v Rumunsku, ktoré je členským štátom NATO a Európskej únie, vo svojom vyhlásení. Uviedlo, že možné miesta dopadu boli “mimo obytných oblastí, neboli poškodené žiadne prvky infraštruktúry“.

Útočili na Odeskú oblasť

Útoky ruských dronov sa dnes večer zamerali na juhoukrajinskú Odeskú oblasť a oblasti v centrálnej časti krajiny. Kyjevská administratíva podľa ruskojazyčnej stanice BBC uviedla, že všetky drony namierené na mesto boli zostrelené.

“Okres Izmail opäť čelil útoku. Rusi zaútočili na pohraničnú oblasť pomocou dronov. V dôsledku ostreľovania bola čiastočne zničená administratívna budova, na mieste vypukol požiar,“ povedal šéf Odeskej oblastnej správy Oleh Kiper. Mykola Oleščuk, šéf ukrajinských vzdušných síl, vo vyhlásení napísal, že tri ruské drony “preleteli ponad štátnu hranicu s Rumunskom“.

Rusko sa k incidentu nevyjadrilo, ale informovalo o jednom mŕtvom a dvoch zranených po tom, ako ukrajinská armáda ostreľovala pohraničné mesto Šebekino. Podľa gubernátora Gladkova útok poškodil dve budovy a objekt v priemyselnej oblasti.

Poškodili ulice

Ruské úrady dnes tiež uviedli, že obrana zostrelila štyri ukrajinské drony nad Kurskou oblasťou, tri nad Belgorodskou oblasťou a ďalšie štyri nad Čiernym morom a Krymom. Tento polostrov anektovalo Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom.

Trosky zostreleného dronu dopadli do ulíc regionálneho hlavného mesta Kursk, uviedla tamojšia administratíva. V jednej z ulíc podľa nej poškodený dron prerušil elektrickú sieť, poškodil plynovod a poškodil autá.

Ukrajina, ktorá od februára 2022 odoláva ruskej invázii, sa k tvrdeniam ruských orgánov nevyjadrila.

Pozrite si archívnu reportáž o námorných dronoch z 30. septembra 2023:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok