Juh Ruska zasiahli v noci ukrajinské drony. V Belgorode sú obete, tvrdí gubernátor

9.7.2024 07:30

V dôsledku ukrajinských dronových útokov na ruskú pohraničnú Belgorodskú oblasť prišli za uplynulých 24 hodín o život najmenej štyria ľudia, uviedol v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Belgorod
Foto: X/ Jane

"Bolo to veľmi ťažkých 24 hodín pre Belgorodskú oblasť. Štyria ľudia zahynuli a ďalších 20 utrpelo zranenia, z toho 17 zostáva hospitalizovaných v zdravotníckych zaradeniach, dvaja sú vo vážnom stave," spresnil Gladkov v príspevku na platforme Telegram.

Požiar rozvodne

Požiar vypukol v noci na utorok pri elektrickej rozvodni v aj Rostovskej oblasti na juhu Ruska po tom, čo Ukrajina nad územie Ruska vypustila "desiatky" dronov, uviedol tamojší gubernátor Vasilij Golubev.

Dronový útok spôsobil požiar aj na elektrickej rozvodni a v sklade ropy vo Volgogradskej oblasti.

"Masívny" ukrajinský dronový útok bol odrazený tiež v juhoruskej Astrachanskej oblasti, ktorý si však podľa miestnych predstaviteľov nevyžiadal žiadne zranenia.

Viacero Ukrajinou vypustených dronov bolo zničených aj nad Voronežskou oblasťou niekoľko stoviek kilometrov smerom na juh od Moskvy, ako aj nad Kurskou oblasťou na juhozápade Ruska, ktorá hraničí s Ukrajinou. Informácie o možných škodách alebo zraneniach neboli bezprostredne známe.

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení v utorok ráno uviedlo, že v noci na utorok zostrelilo nad územím krajiny dovedna 38 ukrajinských dronov, píše AFP.

Pozrite si reportáž o útoku na Kyjev:

Je nutné zostreliť ruské rakety, hovorí Zelenskyj

Ukrajina tento rok zintenzívnila svoje útoky na rôzne ciele na území Ruska. Zamerala sa hlavne na infraštruktúru podporujúcu ruské invázne sily, ako sú sklady paliva či ropné rafinérie.

Kyjev sa zdržiava oficiálnych vyjadrení k útokom na ruskom území. Moskva od začiatku vojny tvrdí, že neútočí na civilistov a na civilné ciele, avšak OSN medzitým overila a potvrdila, že od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu prišli o život tisíce civilistov, vrátane stoviek detí.

Pondelkový útok na Ukrajinu, pri ktorom bola v Kyjeve zasiahnutá aj najväčšia detská nemocnica na Ukrajine, si vyžiadal najmenej 37 životov, vrátane troch detí, a 170 ranených, vrátane 13 detí, spresnil na sociálnej sieti počas noci prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Iba znepokojenie nezastaví teror. Súcit nie je zbraň. Je nutné zostreliť ruské rakety. Je nutné ničiť ruské bojové letectvo tam, kde má základne. Sú nevyhnutné silné kroky, ktoré nezanechajú žiadny deficit bezpečnosti," vyzval v predvečer summitu NATO šéf ukrajinského štátu, ktorý opakovane nabáda západných spojencov, aby Ukrajine dodali zbrane s dlhým doletom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok