Detská nemocnica v troskách, stovky zranených. Rusko si vytipovalo na útok päť ukrajinských miest

8.7.2024 11:06 , Aktualizované: 8.7.2024 20:25

Masívny ruský útok na Ukrajinu zasiahol podľa ukrajinských predstaviteľov okrem iného detskú nemocnicu v metropole, vyžiadal si najmenej tri desiatky mŕtvych a vyše 150 zranených a vyvolal silnú kritiku zo strany západných predstaviteľov.

Viac ako 40 rakiet smerovalo podľa ukrajinských úradov na verejnú infraštruktúru a domy v najmenej piatich mestách.

Moskva tvrdí, že útočila na vojenské ciele. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pohrozil Rusku odplatou a uviedol, že bude požadovať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Tá by o veci podľa diplomatov mala rokovať v utorok (9. júla).

Rusi zasiahli detskú nemocnicu

Podľa starostu Vitalija Klička išlo o jeden z najhorších útokov na Kyjev od začiatku invázie. Zásah tam utrpela okrem iného detská nemocnica.

Vo všetkých ukrajinských oblastiach bol dopoludnia vyhlásený letecký poplach, výbuchy boli hlásené aj z ďalších ukrajinských miest.

"Ruskí teroristi opäť zaútočili raketami na Ukrajinu. Rôzne mestá: Kyjev, Dnipro, Kryvyj Rih, Slovjansk, Kramatorsk. Viac ako 40 rakiet rôznych typov. Boli poškodené obytné budovy, infraštruktúra a detská nemocnica," napísal na sieti Telegram prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho by mal "celý svet využiť všetko svoje odhodlanie, aby ruské údery konečne skončili".

Zásah utrpela v Kyjeve aj jedna budova špecializovanej detskej nemocnice Ochmatdyt, uviedol podľa denníka Ukrajinska pravda riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Volodymyr Žovnir. Pacienti aj personál boli evakuovaní. Podľa iného zdroja denníka sú na mieste zranení.

"Chcem, aby to videl celý svet a aby nemlčal. Choré deti po ruskom útoku na nemocnicu Ochmatdyt," uviedol na Telegrame šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak. K príspevku pripojil snímku, na ktorej sú z nemocnice evakuované deti napojené na infúzie.

Odpratávanie trosiek

K situácii v zasiahnutej kyjevskej nemocnici Zelenskyj uviedol, že v sutinách sú uväznení ľudia a že presný počet zranených a mŕtvych stále nie je známy. "Teraz všetci pomáhajú s odpratávaním trosiek: Lekári, obyčajní ľudia," dodal s tým, že Rusko "nemôže nevedieť", kam mieria jeho rakety.

"Je to jeden z najhorších útokov. Vidíte, to je detská nemocnica," povedal kyjevský starosta Kličko agentúre Reuters, keď stál pri ťažko poškodenej budove. Na mieste podľa neho pracuje viac ako stovka záchranárov.

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK uviedla, že v Kyjeve boli úplne zničené alebo poškodené tri transformátorové stanice a tiež časti rozvodnej siete.

Ukrajinská obrana fungovala

Úrady v Kyjeve k ruskému útoku predtým uviedli, že pracovala protivzdušná obrana a že trosky dopadli na rad miest metropoly, kde spôsobili škody a v jednom prípade požiar.

Útok je neobvyklý tým, že ho ruské sily vykonali za denného svetla, v čase dopravnej špičky. Ukrajinské letectvo uviedlo, že Rusko pri ňom použilo okrem iného hypersonické strely Kinžal.

Cieľom bol vojenský priemysel a základne, tvrdí Moskva

Ruské ministerstvo obrany k útoku uviedlo, že ciel na vojenský priemysel a na základne ukrajinského letectva. Vyhlásenia ukrajinských predstaviteľov o tom, že sa Moskva zameriava na civilné ciele, sú podľa neho "úplne nepravdivé".

Škody v Kyjeve spôsobil "pád rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany", dodalo ministerstvo s tým, že ide o "provokácie" Kyjeva, ktoré majú v predvečer samitu NATO zabezpečiť Ukrajine peniaze zo Západu.

Rusko útočilo na Ukrajinu už v noci na pondelok. Ukrajinské letectvo ráno uviedlo, že boli použité štyri strely s plochou dráhou letu Ch-101 odpaľované z bombardérov Tu-95 a dve strely Iskander-M. Tri strely Ch-101 boli podľa letectva zničené nad Žytomyrskou a Čerkaskou oblasťou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok