Izraelský premiér Netanjahu vystúpil v americkom Kongrese. Konflikt opísal ako stret civilizácie s barbarstvom

24.7.2024 20:42 , Aktualizované: 24.7.2024 22:26

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu v úvode svojho prejavu v americkom Kongrese vyhlásil, že sa svet ocitá na križovatke dejín. Na jednej strane podľa neho stojí "iránska os zla", ktorej čelí Izrael, USA a ich "arabskí priatelia". Podľa Netanjahua nejde o "stret civilizácií", ale o stret civilizácie s barbarstvom.

Predseda izraelskej vlády zároveň zdôraznil, že USA a Izrael musia stáť pri sebe a povedal, že zmyslom jeho dnešného prejavu je zákonodarcov ubezpečiť, "že zvíťazíme".

Americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi v prejave, ktorý bojkotujú desiatky predovšetkým demokratických zákonodarcov, Netanjahu poďakoval za trvalú podporu Izraela a americký Kongres, kde hovorí štvrtýkrát, označil za "citadelu demokracie".

Opísal 7. október

Netanjahu vo vystúpení opísal udalosti z teroristického útoku 7. októbra a označil ho za deň, keď sa "nebo premenilo na peklo" a teroristi "znásilňovali ženy, rezali hlavy mužom a pálili bábätká zaživa". Útok tiež prirovnal k teroristickým útokom z 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone a k útoku japonských síl na Pearl Harbor v decembri 1941.

V súčasnosti podľa premiéra pokračujú "intenzívne snahy" s cieľom dosiahnuť prepustenie zvyšných rukojemníkov. V priebehu prejavu opakovane zaznieval hlasný potlesk zo sály.

Pozvanie izraelského premiéra inicioval republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson. Pred prejavom sa obořil na viceprezidentku a pravdepodobnú demokratickú prezidentskú kandidátku Kamalu Harrisovú po tom, ako jej úrad oznámil, že prejavu nebude predsedať kvôli kolízii s časovým rozvrhom. To označil za neúctu.

Protesty

Najmenej 39 zákonodarcov vopred oznámilo, že sa Netanjahuovho prejavu nezúčastní na protest proti izraelskému ministerskému predsedovi a vojne jeho administratívy proti teroristickému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Medzi bojkotujúcimi je aj vplyvná bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá vyhlásila, že Netanjahuova návšteva je "nevhodná". V inak zaplnenej sále je niekoľko nápadne prázdnych stoličiek.

Americká polícia použila slzný sprej, keď sa početný dav protestujúcich proti vojne v Pásme Gazy vydal k americkému Kapitolu, kde mal izraelský premiér Benjamin Netanjahu prejav v Kongrese. Vo Washingtone sa zišli tisícky demonštrantov, ktorí sa snažili zablokovať ulice pred Netanjahuovým vystúpením.

Polícia so slzným sprejom bránila protestujúcim, ktorí skandovali "slobodná Palestína" priblížiť sa ku Kapitolu. Na sociálnej sieti X uviedla, že niektorí ľudia z davu sa stali "násilnými" a neuposlúchli príkaz, aby sa vzdialili. "Nasadzujeme slzný sprej proti všetkým, ktorí sa snažia porušiť zákon a prekročiť túto líniu," uviedla polícia Kapitolu.

Protestujúci s nápismi ako "zatknite Netanjahua" a "ukončite všetku americkú pomoc Izraelu" sa zhromaždili blízko Kapitolu a potom sa vydali na pochod k budove. Organizátori uviedli, že sa pokúsia zablokovať Netanjahuovu cestu k budove, čo sa im nepodarilo, a polícia násilím odstránila z ulice protestujúcich, ktorí sa snažili zablokovať jednu križovatku.

Demonštrantov, ktorí proti nemu protestujú vo Washingtone, Netanjahu v prejave označil za "užitočných idiotov Iránu" a podotkol, že by sa za seba mali hanbiť. "Je neuveriteľné, že mnohí protiizraelskí demonštranti sa rozhodli stať na strane zla," povedal. "Stoja na strane Hamasu. Stoja na strane násilníkov a vrahov," pokračoval.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok