Izrael okupáciou palestínskych území porušuje medzinárodné právo, uviedol Medzinárodný súdny dvor. Netanjahu rozhodnutie odmietol

19.7.2024 16:51 , Aktualizované: 19.7.2024 21:16

Izrael porušuje medzinárodné právo tým, že okupuje palestínske územia a využíva tamojšie zdroje, uviedol v piatok Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Izrael systematicky diskriminuje Palestínčanov na okupovaných územiach a porušuje ich právo na sebaurčenie, uviedol súd. Konanie Izraela sa rovná de facto anexii, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie súdu. Stanovisko súdu Izrael k ničomu právne nezaväzuje.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadrenie ICJ vzápätí odmietol s tým, že Židia nie sú okupantmi, pretože sú vo svojej krajine.

Izraelský opozičný líder Benny Ganc označil výrok súdu za "ďalší dôkaz vonkajšieho zasahovania" a "kontraproduktívny" krok pre bezpečnosť regiónu.

Ministerstvo zahraničia palestínskej samosprávy, sídliace na okupovanom Západnom brehu, podľa agentúry AFP označilo piatok 19. júla za "skvelý deň pre Palestínu".

Rozhodnutie sudcu

Sudca pri čítaní rozhodnutia uviedol, že opatrenia prijaté Izraelom na palestínskych územiach nie sú dočasné. Opísal prerozdeľovanie skonfiškovanej pôdy ako bežnú prax, ktorá podľa neho svedčí o trvalosti izraelských opatrení, a teda o anexii.

Súdny dvor tiež uviedol, že pokračujúca prítomnosť Izraela na palestínskych územiach je nezákonná a mala by sa čo najskôr skončiť.

"Po preskúmaní politiky a praktických krokov Izraela vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu s ohľadom na otázku, či smerujú k anexii, súd dospel k záveru, že politika Izraela vrátane udržiavania a rozširovania osád, výstavby súvisiacej infraštruktúry, využívania tamojších zdrojov a vyhlásenia Jeruzalema za hlavné mesto Izraela (...) má za cieľ stať sa nezvratnou," uviedol sudca.

Územia okupované Izraelom

Palestínčania chcú vlastný štát na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme. Tieto územia však Izrael zabral vo vojne v roku 1967. Izrael anektoval východný Jeruzalem a okupuje Západný breh, kde podľa odhadov žije viac ako pol milióna židovských osadníkov s izraelským občianstvom.

Európska únia začala tento rok ukladať sankcie voči agresívnym osadníkom. Izrael sa stiahol z Pásma Gazy a teraz tam vládne teroristické hnutie Hamas, s ktorým Izrael vedie od októbra minulého roka vojnu.

Pozrite si archívnu reportáž z 13. júla o masívnom izraelskom útoku v Gaze.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok