Surferovi v Austrálii odkusol nohu žralok. Končatinu vyplavilo more, lekári sa ju teraz snažia prišiť späť

24.7.2024 19:15

Na austrálskej pláži v Novom Južnom Walese vyplávala končatina surfera, ktorú mu v utorok odkusol biely žralok. Lekári sa ju teraz snažia mladíkovi prišiť späť, informoval server BBC.

surferska doska utok zraloka
Foto: X/ Biz Insights HQ

Dvadsaťtriročný Kai McKenzie surfoval v utorok blízko mesta Port Macquarie, keď ho kusol trojmetrový veľký biely žralok. Končatinu, ktorú krátko na to vyplavilo more, našli miestni obyvatelia. Dali ju k ľadu a previezli do nemocnice, kde teraz lekársky tím posudzuje možnosti operácie. Podľa úradov sa mladému surferovi po útoku žraloka podarilo chytiť vlnu a dostať sa na breh, kde mu policajt mimo služby provizórnym škrtidlom zastavil krvácanie.

Život mu zachránil policajt

McKenzie, ktorý je poloprofesionálnym surferom, zostáva vo vážnom, ale stabilizovanom stave, uviedla záchranná služba. Tá ocenila pohotovú reakciu policajta, ktorý bol mimo služby a ktorý mladíkovi zrejme zachránil život. "Použil vôdzku svojho psa ako škrtidlo... a v podstate mu zachránil život, kým neprišli záchranári," uviedla Kirran Mowbrayová zo záchrannej služby Nového Južného Walesu. Opísala, že surfer bol po útoku pokojný a "schopný hovoriť".

McKenzie bol krátko po žraločom útoku prevezený do miestnej nemocnice a potom bol letecky transportovaný do nemocnice Johna Huntera, ktorá je hlavným traumatologickým centrom v Newcastli vzdialenom asi 200 kilometrov. Dlhú cestu absolvovala tiež jeho useknutá končatina.

Pozrite si archívnu reportáž o útoku žraloka v Austrálii:

K športu sa vrátil len nedávno

Podľa miestnych médií sa nadšený surfer len nedávno vrátil k svojmu koníčku po tom, čo utrpel vážne zranenie krku, kvôli ktorému si musel dať od tohto športu pauzu. Na pomoc McKenzieho rodine s nákladmi na liečbu a rehabilitáciu bola vytvorená zbierka, na ktorej sa do dneška zišlo už vyše 75-tisíc austrálskych dolárov.

Hoci v Austrálii evidujú väčší počet útokov žralokov ako v ktorejkoľvek inej krajine s výnimkou USA, smrteľné útoky sú stále pomerne zriedkavé, píše BBC.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok