Nebezpečné drogy v oceáne. Žraloky pri brazílskom pobreží mali pozitívne testy na kokaín

23.7.2024 12:42

Žraloky v pobrežných vodách Brazílie majú v tele až 100-násobne viac kokaínu, ako v minulosti zistili testy u iných vodných živočíchov. Uvádza to štúdia zverejnená vo vedeckom žurnále Science of the Total Environment.

Pre žraloka nie sme potravou. Vedci zistili, prečo niekedy dochádza k útokom
Foto: TASR/AP (Ilu)

Podľa vedeckej hypotézy môžu drogy vyhadzované pašerákmi do mora ovplyvňovať morské živočíchy. Odhaduje sa, že vo vodách obmývajúcich Floridu, Južnú Ameriku a Latinskú Ameriku často končia tony drog.

Testy na žralokoch

Výskumníci z brazílskej Nadácie Oswalda Cruza z malých rybárskych lodí kúpili a otestovali 13 žralokov kanadských (Rhizoprionodon terraenovae). Tento druh celý život trávi v pobrežných vodách a je preto najpravdepodobnejšie, že ho takéto znečistenie negatívne ovplyvní.

Vzorky svaloviny a pečene žralokov sa testovali na na kokaín a benzoylekgonín, hlavný metabolit kokaínu kvapalinovou chromatografiou a hmotnostnou spektrometriou.

Rekordné znečistenie

Všetkých 13 živočíchov malo pozitívne testy na drogy, v niektorých prípadoch bola koncentrácia až 100-násobne vyššia ako v minulosti u iných vodných živočíchov, uvádzajú vedci.

Ide o vôbec prvú štúdiu, ktorá zistila prítomnosť kokaínu vo voľne žijúcich žralokoch, pričom vyššia prítomnosť kokaínu bola vo svaloch ako v pečeni.

Vedci upozorňujú na výrazne obmedzený rozsah štúdie a dodávajú, že vplyv kokaínu a benzoylekgonínu na vodné živočíchy nie je úplne známy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok