Čo spája a rozdeľuje Harrisovú a Bidena? V niektorých otázkach je radikálnejšia a ambicióznejšia, píšu médiá

25.7.2024 05:45

Zatiaľ čo americká viceprezidentka Kamala Harrisová smeruje k nominácii Demokratickej strany na prezidenta, popredné médiá analyzujú jej stanoviská v kľúčových otázkach od ekonomiky po vojnu v Pásme Gazy v snahe poodhaliť možné smerovanie jej kampane.

Biden Harrisová
Foto: TASR/AP

Právo na potrat je témou kampane

V pozícii viceprezidentky sa však Harrisová venovala iným témam, v poslednom čase predovšetkým ochrane práva na potrat, ktoré na federálnej úrovni eliminoval predvlaňajší rozsudok najvyššieho súdu USA. Rovnako ako Biden volá po tom, aby Kongres toto právo obnovil.

V kampani pred minulými voľbami však zašla ešte ďalej. Navrhovala opatrenia, ktoré by nútili niektoré americké štáty žiadať o súhlas federálnej vlády pred zavedením nových zákonov týkajúcich sa prístupu k interrupciám. "A kým nerozhodneme, že sú v súlade s ústavou, nevstúpia do platnosti," opísala vtedy svoj plán.

Kým právo na potrat je pre Harrisovú obľúbenou témou, ďalšia z otázok, ktoré dostala od Bidena na starosť, je skôr jej slabinou. Prezident ju v úvode svojho mandátu poveril, aby sa pokúsila zmierniť základné príčiny imigrácie z Latinskej Ameriky. Čo ale v tomto smere dosiahla, nie je jasné, uvádza WP. Počas Bidenovho úradu zachytávali Spojené štáty na hranici s Mexikom rekordné počty migrantov a republikáni na čele s exprezidentom Donaldom Trumpom na tom do veľkej miery stavajú svoju kampaň.

Vyjadrila viac súcitu pre Gazu

Trump tiež súčasnú administratívu obviňuje zo zdevastovania americkej ekonomiky, akokoľvek Spojené štáty zažili po koronavírusovej kríze lepší hospodársky vývoj ako iné veľké krajiny alebo EÚ. V tejto oblasti bude podľa mnohých pozorovateľov kampaň Harrisovej prevažne nadväzovať na Bidenove kroky, píše WP.

"Niektorí experti, ktorí úzko spolupracovali s jej tímom, očakávajú, že bude zdôrazňovať odhodlanie posilňovať 'opatrovateľskú ekonomiku' cez federálne investície na zlepšenie starostlivosti o deti, o seniorov a domácu starostlivosť o ľudí so zdravotným postihnutím," dodáva denník.

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, očakáva sa od Harrisovej rovnako silná podpora Ukrajiny ako u Bidena. Drobné rozdiely však médiá pozorujú v súvislosti s vojnou medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas v Pásme Gazy.

"Nie, že by sa Harrisová s Bidenom v tejto otázke vyložene rozchádzala. Verejne ale vyjadrovala viac súcitu ako Biden nad desaťtisícami Palestínčanov, ktorí zomreli pri izraelskej protiofenzíve," sumarizuje situáciu Politico.

Pozrite si reportáž z 23. júla o tom, ako Harrisovú vníma Trump.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok