Čo spája a rozdeľuje Harrisovú a Bidena? V niektorých otázkach je radikálnejšia a ambicióznejšia, píšu médiá

25.7.2024 05:45

Zatiaľ čo americká viceprezidentka Kamala Harrisová smeruje k nominácii Demokratickej strany na prezidenta, popredné médiá analyzujú jej stanoviská v kľúčových otázkach od ekonomiky po vojnu v Pásme Gazy v snahe poodhaliť možné smerovanie jej kampane.

Biden Harrisová
Foto: TASR/AP

Médiá si všimli, že v minulosti napríklad v klimatickej politike presadzovala ambicióznejšie plány ako prezident Joe Biden, po ktorého boku v posledných rokoch pôsobila.

Už raz kandidovala

Z pozície viceprezidentky Harrisová vyjadrovala plnú podporu Bidenovým krokom, či už išlo o prelomový predvlaňajší zákon s investíciami do odklonu od fosílnych palív alebo neúspešný plán imigračnej reformy zo začiatku roka. Ako ale pripomína denník The New York Times (NYT), už pred nástupom do Bieleho domu za sebou mala roky pôsobenie vo vysokej politike.

Anketa

Myslíte si, že Kamala Harrisová v auguste získa prezidentskú nomináciu?

áno
- %
nie
- %
neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 191

Zviditeľnila sa najmä ako senátorka a pred minulými prezidentskými voľbami postavila proti Bidenovi v primárkach Demokratickej strany. V nich si však podľa webu Politico nedokázala jasne definovať vlastný kurz medzi centristickými demokratmi a progresívnym prúdom, ktorý sa k nej staval skepticky.

Niektoré jej plány v sociálnej či klimatickej sfére boli v tomto období ambicióznejšie ako Bidenov program. V roku 2019 podporila návrh zákona, ktorý by rozšíril na všetkých Američanov systém štátneho zdravotného poistenia Medicare, zatiaľ čo Biden voči tomu dával najavo výhrady, uviedla televízia NBC News. Taktiež v porovnaní s Bidenom presadzovala radikálnejší postup v otázke bezplatného prístupu k vysokoškolskému vzdelaniu.

Pozrite si reportáž z 23. júla o štarte jej volebnej kampane.

Ráznejšia v klimatických otázkach

Prezident a jeho viceprezidentka sa v minulosti rozchádzali tiež v názore na takzvané frakovanie, teda metódu ťažby ropy a plynu založenú na štiepení hornín za pomoci tekutej zmesi. Harrisová sa v roku 2019 vyslovila za zákaz techniky, ktorú sprevádzajú rôzne environmentálne riziká, Biden však tento postoj nezdieľal a ako prezident proti frakovaniu nijako nezakročil. Celkovo sa Harrisová hlásila k rozsiahlejším plánom boja proti zmene klímy, ktoré zahŕňali aj poplatky za emisie, píše Politico.

Podľa denníka The Washington Post sa súčasná viceprezidentka na klimatickú politiku zameriavala už dlho pred príchodom do Washingtonu. "Ako šéfka prokuratúry v San Francisku zriadila oddelenie environmentálnej spravodlivosti. Ako generálna prokurátorka Kalifornie žalovala ropné spoločnosti v snahe obmedziť znečistenie," napísal list.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok