VIDEO: Dôstojník tajnej služby v Moskve mal byť obeťou atentátu. Nálož v aute ale odtrhla nohy jeho menovcovi

24.7.2024 13:47 , Aktualizované: 24.7.2024 19:45

Dvaja ľudia boli v stredu zranení pri explózii osobného auta v Moskve, informujú ruské médiá. Panujú však rozpory v informáciách o koho ide. Podľa štátnej tlačovej agentúry TASS ide o vojaka, ktorý sa zúčastnil invázie na Ukrajinu, a jeho ženu. Agentúra Interfax uvádza, že majiteľom auta je dôstojník generálneho štábu ruskej armády. Išlo však o menovca dôstojníka.

Rusko
Foto: Reprofoto: X/Video_Forensics

Server Kommersant písal, že zranený je pracovník ministerstva obrany, ktorý slúžil vo vojenskej rozviedke GRU. Neskôr však napísal, že išlo o zhodu mien. Podľa niektorých médií ale v armáde slúži aj tento menovec. Šéf tajnej služby FSB medzitým oznámil, že podozrivý zo spáchania útoku je v Turecku.

Explózia otriasla vozidlom Toyota Land Cruiser ráno na parkovisku na severe metropoly. Vozidlo vybuchlo v čase, keď doň nastúpili muž a žena, opísal TASS. Podľa hovorkyne ministerstva vnútra Iriny Volkovej explóziu spôsobila detonácia neznámeho predmetu. Nachádzal sa pod podvozkom v oblasti sedadla vodiča, poznamenal TASS s odvolaním sa na ďalšie zdroje.  

Server RBK medzitým zverejnil video, ktoré podľa neho výbuch zachytáva.

Výbuch auta

Ruská štátna agentúra TASS uviedla, že auto vybuchlo krátko po tom ako do neho nasadol muž so ženou. Agentúra muža identifikovala ako vojaka a účastníka špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine Andreja Torgašova a vyšetrovatelia preto preverujú možnosť, že útok súvisí s jeho prácou.

"Bolo zistené, že vybuchnutá Toyota Land Cruiser patrí Andrejovi Torgašovovi - vojakovi, účastníkovi špeciálnej vojenskej operácie, a jeho manželke. Obaja boli v čase explózie v aute a boli zranení," uviedol podľa TASS zdroj z bezpečnostných zložiek s odvolaním sa na termín, ktorý Moskva používa pre svoju inváziu na susednú Ukrajinu.

Zranený slúži v armáde

Kommersant pôvodne písal, že zranený pracoval pre ministerstvo obrany, slúžil v GRU a na starosti mal komunikáciu. Taktiež portál Baza, ktorý má blízko k ruským bezpečnostným štruktúram, zraneného dával do súvislosti s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Neskôr Kommersant aj Baza uviedli, že išlo o zhodu mien a zranený bol muž s rovnakým menom. Podľa Bazu tiež on slúži v ruskej armáde.

"Majiteľom vozidla je plukovník, veliteľ jedného z útvarov generálneho štábu. Výbušnina s silou asi 500 gramov TNT bola umiestnená pod sedadlom vodiča," citovala ale agentúra Interfax svoj nemenovaný zdroj a svoju verziu zatiaľ spomína aj v novších textoch k téme. Niektoré médiá tiež písali, že zranený bol tiež vysokopostavený príslušník jednotky raketových vojsk strategického určenia v Moskovskej oblasti.

Išlo o menovca dôstojníka

Oficiálne ministerstvo vnútra oznámilo detonáciu neidentifikovaného predmetu umiestneného v aute a dve obete, podotkla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Upozorňuje tiež na tvrdenie kanála 360.ru, ktorý uviedol, že sa mu podarilo kontaktovať Torgašovu manželku a tá povedala, že jej muž je v poriadku a informácie v médiách označila za podvrh. Vo vozidle bol podľa nej iný človek. Samotný Torgašov podľa serverov Meduza a Kommersant v rozhovore so stanicou RT poprel, že by vybuchol jeho vozidlo.

Ruské médiá tiež informovali, že muž pri explózii prišiel o časti oboch nôh, žena má vraj zranenia spôsobené črepinami a obaja sú v nemocnici.

Podozrivý je v Turecku, vyšetrujú ale aj ukrajinskú stopu

Ruské bezpečnostné zložky prípad vyšetrujú ako pokus o vraždu, pričom podľa jednej z vyšetrovacích verzií explózie súvisí so služobnou činnosťou majiteľa auta, uvádza TASS. "V súvislosti s identitou obete sa pracuje aj s verziou súvisiacou s akciami ukrajinských špeciálnych služieb a jej agentov," píše Kommersant. Taktiež Interfax uvádza, že vyšetrovanie pracuje okrem iného aj s verziou zahŕňajúcou "ukrajinskú stopu".

Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak už podľa Meduzu poprel, že by Ukrajina mala niečo spoločné s výbuchom auta v ruskej metropole.

Podľa Bazu sú vyšetrovatelia na stope podozrivého, ktorého vraj zachytili bezpečnostné kamery, ako večer pred explóziou pripevňuje výbušninu na podvozok auta. TASS popoludní napísal, že vyšetrovatelia zistili identitu podozrivého a o niečo neskôr citoval šéfa tajnej služby FSB Alexandra Bortnikova, podľa ktorého je podozrivý už v Turecku a Rusi žiadali o jeho vydanie.

Turecká polícia nakoniec zadržala v stredu podozrivého Rusa. O zadržaní Jevgenija Serebriakova v západotureckom meste Bodrum informoval turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

Domnelý páchateľ po čine utiekol do Turecka. Do tamojšieho letoviska Bodrum pricestoval ako turista priamym letom z Moskvy, keďže jeho meno bezprostredne nefigurovalo v databáze hľadaných osôb Interpolu. Ruská pobočka Interpolu však do jeho príletu stihla upovedomiť turecké úrady a tie ho krátko na to zadržali, ako informoval turecký minister Yerlikaya na platforme X.

Pozrite si archívnu reportáž z 9. júla 2024 o tom, ako Ruský súd vydal zatykač na Navaľnú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok