Najviac proruská krajina Európy sa otáča Moskve chrbtom. Prečo Rusko toleruje Srbsku dodávky zbraní na Ukrajinu?

20.7.2024 05:00

Moskva radšej ignoruje, že jej "srbskí priatelia" sa jej občas otáčajú chrbtom, pretože vzťahy so Srbskom považuje za kľúčové pre udržanie zdanlivého vplyvu na Balkáne. Informoval o tom Balkan Insight. Nič nezmenilo ani nedávne odhalenie denníka Financial Times, že Srbsko nepriamo dodalo Ukrajine zbrane v hodnote 800 miliónov eur.

Moskva štátny smútok
Foto: TASR/AP

Dodávka zbraní pre nepriateľa

Srbské dodávky na Ukrajinu boli dvojnásobne prekvapujúce. Nielenže najviac proruská krajina Európy, ktorá sa odmieta pripojiť k akýmkoľvek sankciám voči Moskve, dodala zbrane úhlavnému nepriateľovi Ruska, ale Kremeľ túto záležitosť jednoducho zametol pod koberec.

Dokonca ani najzarytejší propagandisti v Moskve neodsúdili srbského prezidenta Alexandra Vučiča, ktorý opäť raz preukázal schopnosť udržať si priazeň Kremľa.

Vučičov úspech je pozoruhodný vzhľadom na to, že od začiatku invázie na Ukrajinu Moskva obetovala staré spojenectvá a partnerstvá v prospech vojenského víťazstva nad Ukrajinou.

Rusko radšej opustilo svojho spojenca Arménsko, než aby sa postavilo Azerbajdžanu a uvoľnilo sily z ukrajinského frontu. Dlhoročné partnerstvo s Izraelom sa skončilo výmenou za iránske bezpilotné lietadlá.

Južná Kórea otáľala s pripojením sa k protiruským sankciám - ale Moskva v okamihu obetovala dobré vzťahy a namiesto toho sa rozhodla pre severokórejskú muníciu.

Podkopávanie ruských síl

Belehrad môže Moskve ponúknuť oveľa menej ako Južná Kórea alebo Izrael, ale jeho príspevok k ukrajinskému vojnovému úsiliu sa ukázal ako dosť významný.

Dodávky zbraní zo Srbska boli síce komerčné a uskutočňovali sa nepriamo prostredníctvom štátov NATO, ale z hľadiska samotnej hodnoty predstavujú väčšiu pomoc, než akú poskytol ktorýkoľvek z troch pobaltských štátov alebo takí významní podporovatelia Kyjeva ako Španielsko alebo Chorvátsko.

Srbské strely priamo podkopávajú ruské úsilie o vyčerpanie ukrajinských zásob, nehovoriac o zabíjaní ruských vojakov. Sám Vučič potvrdil rozsah dodávok, pričom vyhlásil, že ho nezaujíma identita konečného užívateľa - ako keby napríklad Česká republika mohla teraz nakupovať granáty pre niekoho iného ako pre Ukrajinu.

Rusko nereagovalo ani vtedy. Na otázku o tejto záležitosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že sa o tom bude rokovať s "našimi srbskými priateľmi".

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová sa o tejto záležitosti nezmienila ani pri svojich pravidelných slovných výpadoch na adresu skutočných nepriateľov Ruska.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško počas svojej návštevy Belehradu začiatkom júla tiež otázku srbských dodávok zbraní na Ukrajinu aspoň verejne odsunul nabok.

Ruské veľvyslanectvo v Belehrade sa dokonca snažilo vyvrátiť mediálne špekulácie, že počas stretnutia Gruška so srbskými predstaviteľmi vznikli nezhody.

Verejné tajomstvo dodávky zbraní

Dodávky zbraní zo Srbska na Ukrajinu boli verejným tajomstvom prinajmenšom od začiatku roka 2023, keď do médií unikli prvé útržky informácií. Moskva vtedy prisľúbila, že záležitosť prešetrí, ale dodnes chváli Vučiča ako drahého priateľa a spoľahlivého partnera.

Nezvyčajná zdržanlivosť Ruska je dôsledkom toho, ako Vučič riešil vzťahy svojej krajiny s Ruskom.

Srbský líder, ktorý sám pochádza z postkomunistickej politiky, dobre vie, že ruskú politiku neurčujú abstraktné národné záujmy, ale osobné zámery jej hodnostárov. Preto namiesto snahy o priblíženie sa k Rusku ako celku je oveľa výhodnejšie pestovať si priateľov a umlčať kritikov v rámci režimu.

Izolácia Ruska od Európy

Ani vojna na Ukrajine a následná izolácia Ruska od Európy nedokázali zastaviť Vučičovo sieťovanie v Moskve. Na prvý pohľad by vyzeralo zle, keby sa Vučič stretol alebo dokonca zavolal Putinovi, ale osobné kontakty medzi lídrami oboch krajín sú naďalej početné.

Keď Vučič nemôže, jeho verná ruka Aleksandar Vulin je tu od toho, aby udržal Belehrad v priazni tých správnych ľudí.

Počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra obrany, ministra vnútra a šéfa hlavnej srbskej spravodajskej agentúry BIA si Vulin vytvoril také blízke vzťahy so šéfmi ruských bezpečnostných služieb, že bol v júli 2023 zaradený na sankčný zoznam USA, čo viedlo k jeho dočasnému odvolaniu v novembri.

Nasledujúcich päť mesiacov strávil ako súkromná osoba, ale aj bez oficiálneho štatútu absolvoval počas tohto obdobia najmenej tri cesty do Ruska, počas ktorých sa stretol s vtedajším tajomníkom ruskej bezpečnostnej rady Nikolajom Patruševom (dvakrát), šéfom zahraničnej rozviedky SVR Sergejom Naryškinom (dvakrát) a šéfom Federálnej bezpečnostnej služby FSB Alexandrom Bortnikovom.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. júna 2024 o tom, ako opakované voľby vyhrala Vučičova strana.

Rusku vyhovujú lichôtky Belehradu

Bez ohľadu na Vulinove formálne funkcie zostáva jeho poslanie rovnaké: nadviazať osobné vzťahy s významnými členmi ruskej mocenskej štruktúry, zasypať ich otvorenými lichôtkami a presvedčiť ich, že Vučič je najlepším spojencom, akého môže Moskva na Balkáne mať.

Belehrad musí z času na čas podniknúť protiruské kroky, ale je to Západ, kto ich Srbsku vnucuje, aby ich neskôr zverejnil a pošpinil večné rusko-srbské priateľstvo. Moskva by sa nemala nechať chytiť do tejto západnej pasce.

Rusku to však vyhovuje. Nielen kvôli lichôtkam Belehradu, ale aj preto, že chápe, že Vulin má pravdu. Vučič je totiž najlepšou dostupnou možnosťou, ako zachovať vidinu ruského vplyvu na Balkáne. Do pestovania proruských nálad investoval toľko, že sa teraz nemôže ľahko zbaviť tejto PR závislosti, pretože by to mohlo podkopať jeho domácu podporu.

Rusko na Balkáne

Bez Vučičovho nacionalistického režimu, jeho propagandistickej mašinérie a jeho podporovateľov v susedných krajinách sa celá pochybná štruktúra známa ako "Rusko na Balkáne" môže rozpadnúť a ukáže sa, aký malý vplyv má Moskva v regióne.

Pre Kremeľ je jednoduchšie čeliť zlu, ktoré pozná. Dokonca trestá svojich vlastných podriadených za kritiku Vučiča. Zacharova a dokonca aj samotný Putin, sa museli ospravedlniť Vučičovi za jeho "nevhodné" vtipy o návšteve Washingtonu. Tentoraz sa ruský propagandista Sergej Mardan musel verejne ospravedlniť za to, že si uťahoval z Vučiča v súvislosti so srbskými dodávkami zbraní na Ukrajinu.

Mýtus večného rusko-srbského priateľstva má naďalej najvyššiu hodnotu - a ani západné, ani domáce "provokácie" ho nesmú poškodiť.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. novembra 2019 o tom ako Vučič obvinil Rusko zo špionáže.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok