Francúzsky ľudový front po výhre vo voľbách zverejnil svoju voľbu. Kandidátkou na premiérku bude Lucie Castetsová

23.7.2024 19:47 , Aktualizované: 23.7.2024 20:02

Strany francúzskej ľavicovej koalície Nový ľudový front (NFP), ktorý zvíťazil v nedávnych predčasných parlamentných voľbách, sa v utorok dohodli, že ich kandidátkou na premiérku bude Lucie Castetsová, vysoká štátna úradníčka pôsobiaca vo sfére boja proti daňovým podvodom a finančnej kriminalite.

Lucie Castets
Foto: X/La Barricade

Informovala o tom francúzska televízia BFM TV s odvolaním sa na spoločnú tlačovú správu štyroch koaličných strán.

Rokovania o tom, kto bude kandidátom NFP na premiérsky post, trvali podľa francúzskej televízie 15 dní.

"Biely dym!" napísala po rokovaniach na sociálnej sieti X v utorok večer tajomníčka zelených Marine Tondelierová. Ako pokračovala, Castetsovú potvrdili konsenzom všetky štyri hlavné subjekty frontu.

"Ďalší krok: (prezident Emmanuel) Macron musí uznať výsledky volieb a vymenovať ju," dodala tajomníčka zelených.

Bojovala proti finančnej kriminalite

Medzi prvými o nominácii Castetsovej informoval ľavicový denník L'Humanité. Predstavil ju ako absolventku univerzít Sciences Po a London School of Economics. Pôsobila na generálnom riaditeľstve ministerstva financií a neskôr prešla do úradu Tracfin, ktorého cieľom je získavať spravodajské informácie potrebné v boji proti praniu špinavých peňazí či financovaniu terorizmu.

Prezident Macron vyhlásil predčasné voľby v reakcii na porážku svojho centristického bloku v eurovoľbách na začiatku júna. Parlamentné voľby sa konali na prelome júna a júla a nečakane v nich zvíťazil Nový ľudový front združujúci socialistov, zelených, komunistov, stranu Nepoddajné Francúzsko a ďalšie menšie ľavicové subjekty. Na druhom mieste vo voľbách skončili Macronovi centristi a na treťom Národné združenie Mariny Le Penovej.

Úradujúci premiér Gabriel Attal po porážke centristov podal demisiu, ktorú Macron pred týždňom prijal, avšak ponechal ho vo funkcii až do vymenovania novej vlády.

Témy: Francúzsko
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok