V prípade únosu študentky Sone nastal zvrat. Prokurátorka navrhla obnovu konania voči obvinenému záchranárovi

23.7.2024 16:48 , Aktualizované: 24.7.2024 11:32

Prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava navrhla na Mestskom súde Bratislava I obnovu konania v prípade únosu študentky Sone, a to v neprospech obvineného záchranára I. P.

Obvinený je vo výkone ochranného psychiatrického liečenia.

Dňa 29. apríla 2024 bolo trestné stíhanie voči obvinenému zastavené z dôvodu nepríčetnosti v čase spáchania činu, ktorý zahŕňal závažný zločin znásilnenia a prečin obmedzovania osobnej slobody.

Rozhodnutie bolo založené na znaleckom posudku, ktorý potvrdil duševnú chorobu obvineného a odporučil ochranné psychiatrické liečenie.

Toto liečenie bolo následne nariadené Mestským súdom Bratislava I na návrh prokurátorky.

Objavili sa nové skutočnosti

Prokurátorka teraz tvrdí, že sa objavili nové skutočnosti týkajúce sa otázky nepríčetnosti obvineného, ktoré neboli skôr známe a mohli by viesť k presvedčeniu, že dôvody na zastavenie trestného stíhania voči I. P. neexistovali.

Prípad unesenej študentky

V septembri minulého roka otriasol Slovenskom prípad unesenej študentky Sone. V prípade obvinili záchranára, ktorý študentku počkal pred domom, vpichol jej omamnú látku, odniesol do svojho auta a odviezol ju na miesto, kde ju držal 25 hodín.

Študentku po jednom dni objavili pred petržalskou nemocnicou. Na ďalší deň podozrivého záchranára zadržali a obvinili zo znásilnenia.

Vyjadrenie GP Žilinku

O obnove konania informoval aj Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka na sociálnej sieti. Tiež dodal, že prokurátor zároveň podal na Mestskom súde Bratislava I aj návrh na vzatie do väzby obvineného Ivana P.

"Dôvodom podania návrhu na povolenie obnovy konania je, že po zastavení trestného stíhania vyšli najavo nové skutočnosti, týkajúce sa posudzovania otázky nepríčetnosti obvineného, ako okolnosti vylučujúcej jeho trestnú zodpovednosť, prokurátorovi skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi viesť k záveru, že dôvody na zastavenie trestného stíhania voči I. P. tu neboli," uviedol Žilinka.

Ozrejmil, že proti obvinenému bolo koncom apríla zastavené trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin znásilnenia vo viacčinnom súbehu s prečinom obmedzovania osobnej slobody, z dôvodu nepríčetnosti v čase spáchania činu. "Toto rozhodnutie sa opieralo o jednoznačné závery znaleckého skúmania duševného stavu obvineného, s konštatovaním duševnej choroby v najvlastnejšom slova zmysle v čase spáchania činov a odporúčaním ochranného psychiatrického liečenia ústavnou formou," doplnil.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok