Usmieval sa a nebral žiadne lieky. Záchranár, ktorý je obvinený z únosu študentky Sone, podľa lekárov nepatrí na psychiatriu

4.7.2024 14:34

Psychiatri z nemocnice Ružinov, kde bol obvinený záchranár v máji hospitalizovaný, uviedli, že na základe klinických pozorovaní a vyšetrení dospeli k odlišným záverom než znalecký posudok.

ZACHARANAR-STUDENTKA
Foto: ta3

Televízia Markíza informovala, že získala správu od psychiatrov z nemocnice Ružinov, ktorá hovorí o pochybnostiach v súvislosti s psychickým stavom záchranára, ktorý bol obvinený z únosu študentky Sone.

Sudkyňa poslala zdravotníka do ústavnej liečby napriek dostupnosti dokumentu od lekárov z psychiatrickej kliniky, ktorý adresovali mestskému súdu v Bratislave niekoľko dní pred rozhodnutím o jeho prípade.

Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava Soňa Juríčková ešte v júni uviedla, že "skutok ako taký trval 25 hodín plus-mínus a v tom čase mal byť nepríčetný podľa záverov znaleckého posudku".

Prípad unesenej študentky

V septembri minulého roka otriasol Slovenskom prípad unesenej študentky Sone. V prípade obvinili záchranára, ktorý študentku počkal pred domom, vpichol jej omamnú látku, odniesol do svojho auta a odviezol ju na miesto, kde ju držal 25 hodín.

Študentku po jednom dni objavili pred petržalskou nemocnicou. Na ďalší deň podozrivého záchranára zadržali a obvinili zo znásilnenia.

Trestné stíhanie bolo zastavené

Trestné stíhanie bolo zastavené a sudkyňa poslala záchranára do ochrannej ústavnej liečby. Znalecký posudok vypracovala psychiatrička Danica Caisová, ktorá ho niekoľko hodín osobne vyšetrovala.

Posúdila, že počas zločinu nebol schopný rozpoznať nebezpečenstvo svojho konania a diagnostikovala mu psychiatrickú poruchu a konštatovala nepríčetnosť.

Ošetrujúci lekári z Ružinova, kde bol hospitalizovaný v máji, dospeli k rozdielnym záverom. Vo svojej správe uvádzajú, že počas hospitalizácie ho pozorovali a vyšetrovali, pričom záchranárovi nepodávali psychiatrickú liečbu s výnimkou šiestich dní na začiatku.

Zistili, že už nespĺňa medicínske indikácie na ďalšiu ústavnú starostlivosť a že dôvod jeho umiestnenia v zariadení pominul.

„Po celý čas sa pacient zúčastňoval aktivít na oddelení, spolupracoval, usmieval sa a neužíval žiadne psychiatrické lieky. Správal sa tak, že ženský personál sa v jeho prítomnosti cítil nepríjemne,“ potvrdil pre portál Aktuality.sk jeden zo zamestnancov kliniky.

Reagoval aj právnik poškodenej

​„Ak je to pravdou, tak je to žalostné, lebo konštatujú, že nie sú splnené podmienky na to, aby bol držaný v ústavnej starostlivosti a reálne nepotrebuje liečbu ako psychiatrickú a to je potom otázka na súd, ako to vyhodnotili,“ reagoval pre TV Markíza právny zástupca poškodenej Ondrej Urban.

Znalkyňa Danica Caisová pre televíziu uviedla, že si za posudkom stojí. Kvôli mlčanlivosti sa nemohla podrobnejšie vyjadriť.

Pozrite si aj archívnu reportáž z 18. septembra 2023 o prípade unesenej študentky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok