Ničivá smršť zatvorila zvolenské Arborétum Borová hora. Chodníky sú pre návštevníkov stále nebezpečné

23.7.2024 15:10

Arborétum Borová hora vo Zvolene sa stále spamätáva z ničivej veternej smršte, ktorá sa minulý týždeň prehnala mestom. Keďže polámala a vyvrátila množstvo stromov, chodníky sú pre návštevníkov naďalej nebezpečné. Arborétum preto museli zatvoriť až do odvolania.

Hoci od ničivej veternej smršte, ktorá sa prehnala Zvolenom uplynul už takmer týždeň, do Arboréta Borová Hora sa verejnosť stále nedostane. Prírodný živel tam spôsobil hotovú spúšť.

Cestičky a chodníky v arboréte už síce spriechodnili, ale keďže ide o 50-hektárový areál, nepodarilo sa ešte vyčistiť všetko. Riziko pádu konárov je tak stále veľké.

Živel najviac poškodil ihličnany, najmä borovice a smreky, ale aj urastenú jedľu. Za obeť mu však padol aj vzácny hloh čierny.

Budú sa ich snažiť nahradiť tými istými druhmi, u tých vzácnejších to ale nebude také jednoduché. Väčšina rástla v arboréte okolo 50 rokov.

Takúto smršť ešte nezažili

Takúto smršť počas letnej sezóny ešte nezažili. Návštevníkov preto žiadajú o trpezlivosť a pochopenie a o opätovnom otvorení ich budú včas informovať.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok