Maďarsko a Slovensko vyzvali Európsku komisiu, aby riešila rozhodnutie Ukrajiny zastaviť tranzit ropy od ruského Lukoilu

23.7.2024 08:52 , Aktualizované: 23.7.2024 14:45

Tranzit ruskej ropy od spoločnosti Lukoil na Slovensko a do Maďarska cez územie Ukrajiny stále nebol obnovený. S odvolaním sa na ruský zdroj z odvetvia to v utorok (23. 7.) uviedla agentúra Reuters.

Ukrajina v júni jednostranne rozhodla o zákaze tranzitu ropy od Lukoilu cez svoje územie, firmu si totiž pridala na svoj sankčný zoznam. Slovensko i Maďarsko potom tento mesiac oznámili, že ropu od Lukoilu ropovodom Družba cez Ukrajinu prestali dostávať.

Maďarsko a Slovensko preto v pondelok vyzvali Európsku komisiu (EK), aby sa rozhodnutím Ukrajiny zastaviť tranzit ropy od ruskej spoločnosti Lukoil začala zaoberať.

Kyjev podľa ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer-SD) porušil asociačnú dohodu uzavretú medzi Ukrajinou a Európskou úniou.

Podľa šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjárta má EK od pondelka tri dni na to, aby konala, potom sa Budapešť i Slovensko obrátia na medzinárodný súd, ktorý si sami zvolia.

Fico telefonoval ukrajinskému premiérovi

Premiér Robert Fico kvôli tomu cez víkend telefonoval svojmu ukrajinskému náprotivku Denisovi Šmyhalovi a krok Kyjeva skritizoval.

"Slovensko nemieni byť rukojemníkom ukrajinsko-ruských vzťahov," uviedol Fico podľa vyhlásenia úradu vlády. Ukrajinské rozhodnutie podľa neho znamená, že bratislavská rafinéria Slovnaft, patriaca maďarskej skupine MOL, bude dostávať o 40 percent menej ropy, ako potrebuje.

Maďarsko dostáva od Lukoilu ročne dva milióny ton ropy, čo je asi tretina celkového dovozu ropy, uviedol minister Szijjártó. "Včera (v nedeľu - pozn. red.) som hovoril s ukrajinským ministrom zahraničia. Povedal mi, že oni umožňujú tranzit všetkej ropy, to ale nie je pravda," povedal v pondelok novinárom v Bruseli Szijjártó.

Eurokomisia reagovala

Európska komisia potvrdila, že spoločný list ministrov Slovenska a Maďarska dostala v pondelok a že jeho obsah teraz študuje, kým prijme nejaké rozhodnutie.

"V súčasnosti sme nezaznamenali okamžitý dopad na bezpečnosť dodávok ropy do EÚ. Ako zvyčajne monitorujeme situáciu a sme v úzkom kontakte s maďarskými a slovenskými úradmi. Komisia je pripravená podporiť členské štáty pri hľadaní riešení spoločne s Ukrajinou. Sme v kontakte tiež s Kyjevom," povedal v utorok na brífingu EK hovorca komisie Olof Gill.

Maďarsko očakáva, že komisia Ukrajinu prinúti, aby tranzit ropy od Lukoilu umožnila. Minister Szijjártó v utorok v maďarskej televízii ATV povedal, že kým sa záležitosť nevyrieši, Budapešť plánuje aj naďalej blokovať vyplatenie tranže z Európskeho mierového nástroja (EPF). Z neho únia platí podporu Ukrajine.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia na žiadosť agentúry Reuters o komentár v pondelok bezprostredne nereagovalo, hoci šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz výpadok ropy od Lukoilu priznal.

"Objemy prepravovanej ropy sú v júli rovnaké ako v predchádzajúcich obdobiach. Nie je tu žiadna ropa od Lukoilu, ale objemy sú rovnaké," tvrdil generálny riaditeľ Naftogazu Oleksij Černyšov.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Mária Zacharovová v utorok podľa agentúry TASS Ukrajinu obvinila, že záležitosťou okolo tranzitu ropy zneužíva na manipuláciu. Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak potom povedal, že Moskva sa snaží zabezpečiť, aby ruská ropa ďalej cez Ukrajinu prúdila. K prerušeniu dodávok sa bližšie nechcel vyjadrovať.

Maďarsko je v tomto polroku predsedníckou krajinou v Rade EÚ. Maďarský premiér Viktor Orbán začiatkom júla rokoval v Kyjeve, Moskve, Pekingu a vo Washingtone, kde sa snažil hľadať cesty k ukončeniu vojny na Ukrajine.

Európska komisia i ďalšie únijné inštitúcie za to Orbána kritizovali. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell v pondelok oznámil, že augustové rokovanie únijných ministrov zahraničia sa uskutoční v Bruseli, nie v Budapešti. Reagoval tým práve na postoj Maďarska k vojne na Ukrajine.

Dodávky Lukoilu cez južnú vetvu ropovodu Družba predstavujú asi 50 percent jeho objemu. Rafinérie MOL na Slovensku a v Maďarsku sú od dodávok ropy od Lukoilu úplne závislé. Ropovod Družba začína v Rusku na východnom brehu Volgy a v Bielorusku sa delí na dve vetvy - severnú vedie do Poľska a do Nemecka, južnú cez Ukrajinu potom do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky.

Touto cestou vyvážajú ropu aj ďalšie ruské firmy, ktorým Ukrajina tranzit suroviny umožňuje. Dodávky do Česka podľa víkendového oznámenia zdrojov Reuters pokračujú normálne.

Druhým najväčším dodávateľom južnej vetvy Družby je ruská spoločnosť Tatnefť, ktorá tiež dodáva ropu maďarskej firme MOL. Zvyšok ropy touto trasou dodávajú firmy Gazprom Nefť, Russnefť a niekoľko menších nezávislých producentov.

Slovensko môže ropu získať len cez Maďarsko

Maďarsko môže alternatívne dovážať ropu z chorvátskeho prístavu Omišalj ropovodom Adria, ale Slovensko môže ropu získavať len cez Maďarsko. Od apríla sa dovoz ropy cez Omišalj pohyboval okolo 500-tisíc ton každý mesiac, vrátane ropy z Iraku, Azerbajdžanu a oblastí pri Kaspickom mori.

Rusko pokračuje v dodávkach zemného plynu a ropy do Maďarska a na Slovensko cez Ukrajinu napriek sankciám, ktoré voči Rusku za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu zaviedla Európska únia.

Maďarsko, Slovensko a Česko ako vnútrozemské štáty dostali zo sankcií na ruskú ropu výnimku, aby mali čas zabezpečiť si dodávky inak. Slovensko a Maďarsko pritom dodávajú energetické suroviny aj na Ukrajinu. Maďarský minister Szijjártó povedal, že jeho krajina v júni Ukrajine pokryla 42 percent dovozu elektriny.

Pozrite si aj reakciu podpredsedu vlády SR Petra Kmeca (Hlas-SD) pre plán obnovy na telefonát Fica s ukrajinským premiérom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok