Koučka Katarína Runa: Žijeme vo svete, ktorý je extrémne náročný na zvládnutie. Život si formujeme svojimi rozhodnutiami (rozhovor)

Transformačný lektor nie je spasiteľom ani záchrancom. Sme dlhodobo v strese a neustále ponorení v nešťastiach, katastrofách, vojnách a vraždách, hovorí Katarína Runa.

K. Runa
Foto: Archív K. Runy

Ako si ľudia môžu zlepšiť svoje duševné zdravie?

Psychológovia hovoria, že na kompenzáciu jedného negatívneho podnetu potrebujeme šesť pozitívnych. Je to preto, že pre naše prežitie bolo omnoho dôležitejšie vnímať potenciálne hrozby, ako si užívať príjemné momenty.

Ak človek v minulosti prehliadol krásne kvety, mal šancu sa k ním vrátiť nasledujúci deň, ale ak prehliadol nejakého tigra v kríkoch, už ďalšie šance neboli. Lenže tigre už nemáme a drvivá väčšina stresových faktorov nás ohrozuje iba zdanlivo.

Kľúčové preto je začať si uvedomovať, z akých podnetov primárne pozostáva náš život - a či si dávame priestor to kompenzovať tým, čo nás dostáva do stavu uvoľnenia. To sú momenty, keď sa cítime v bezpečí, keď sme v podporujúcich vzťahoch, keď zažívame vďačnosť a podobne. Možností je veľa, dôležité je začať k nim pristupovať vedome.

Aký je vplyv sociálnych médií na psychiku ľudí, na čo by si mali dávať pozor? 

Sociálne siete môžu byť dobrý sluha, ale sú veľmi zlým pánom. Z nástroja na prepojenie s priateľmi sa stala platforma, na ktorej si ľudia často riešia svoj pocit nedostatočnosti - či už tým, že ukazujú iba svetlé stránky svojho života a vytvárajú tak nereálny dojem dokonalosti, alebo sú to tí “na druhej strane” - ktorí majú tendenciu sa porovnávať a to v nich vzbudzuje pocit, že nie sú dosť, že na to, aby mohli byť prijatí a milovaní, by sa mali zmeniť.

Takéto naháňanie neexistujúceho ideálu je veľmi vyčerpávajúce. To, čo vidíme na sieťach, nie je skutočný život a ani sa mu nepribližuje. To si musíme uvedomiť. Je to hra, niekto ju hrá lepšie, iný menej.

Skutočný život sa deje bezprostredne okolo nás. Sledujme, aké máme vzťahy, zdravie, akým zmyslom napĺňame svoje dni. To je to, čo má skutočnú výpovednú hodnotu.

Mali by ľudia obmedziť sledovanie negatívnych správ?

Za mňa rozhodne. Z toho, čo sa dozvieme v správach, sa nás bezprostredne vôbec nijako netýka, ale napriek tomu to vyhodnocujeme ako ohrozenie a náš systém na to reaguje. Ak sme neustále ponorení v nešťastiach, katastrofách, vojnách, vraždách, sme v strese.

Keď sme dlhodobo v strese, naše telo nemôže optimálne fungovať - nedokážeme dobre spať, keďže telo je neustále v strehu, zle nám trávi, vypína sa regenerácia, rozmnožovanie - skrátka všetky funkcie tela, ktoré nie sú nutné na bezprostredné prežitie.

Prečo je dôležité pracovať na vzťahoch s ľuďmi?

Existujú dlhoročné výskumy, ktoré potvrdzujú, že pre náš subjektívny pocit šťastia a spokojnosti je najdôležitejšia práve kvalita našich vzťahov.

Sme spoločenské tvory, je pre nás prirodzené žiť v komunite a získavať v nej podporu. Drvivá väčšina interakcií v našom dni sa deje práve vo vzťahoch a tie ovplyvňujú to, ako sa cítime, naše zdravie, dokonca paradoxne aj stav našej peňaženky. Napriek tomu vzťahy často berieme ako samozrejmosť, ako niečo, čo nepotrebuje našu pozornosť a malo by sa to nejako uložiť samé od seba. Ale tak to nefunguje.

Vzťahy vyžadujú prácu - a to je práve práca na sebe, vo svojom vnútri. A o tom je koniec koncov celý osobný rozvoj. Lebo ak sa zmení naše vnútorné nastavenie, odzrkadlí sa to aj na tom, aký život žijeme.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok