Koučka Katarína Runa: Žijeme vo svete, ktorý je extrémne náročný na zvládnutie. Život si formujeme svojimi rozhodnutiami (rozhovor)

Transformačný lektor nie je spasiteľom ani záchrancom. Sme dlhodobo v strese a neustále ponorení v nešťastiach, katastrofách, vojnách a vraždách, hovorí Katarína Runa.

K. Runa
Foto: Archív K. Runy

Pomohla desiatkam tisíc ľudí nielen na Slovensku či v Českej republike, ale aj v ďalších 40 krajinách sveta.

Rozprávali sme sa o tom, ako transformačný lektor učí ľudí praktickým a zrozumiteľným spôsobom odhaľovať skryté zákonitosti života.

V rozhovore sa dozviete:

  • Aká je úloha transformačného mentora,
  • prečo je potrebný práve osobný rozvoj,
  • čo zahŕňa transformačný tréning a aké témy sa na ňom preberajú,
  • aké techniky a metódy Runa používa na pomoc svojim klientom,
  • aké sú najväčšie výzvy, s ktorými sa ľudia stretávajú,
  • prečo je téma duševného zdravia stále aktuálnejšia,
  • ako zvládnuť akútny stres,
  • ako si ľudia môžu zlepšiť svoje duševné zdravie,
  • aký je vplyv sociálnych médií na psychiku ľudí, na čo by si mali dávať pozor,
  • či by sme mali obmedziť sledovanie negatívnych správ,
  • prečo je dôležité pracovať na vzťahoch s ľuďmi.

Čo Vás motivovalo k tomu, aby ste sa stali transformačnou lektorkou? 

Priviedol ma k tomu život sám, nebolo to tak, že by som to plánovala. V istej fáze života som zažívala osobnú krízu a potrebovala som pomoc.

Vyskúšala som tradičné prístupy, psychoterapiu, ale to mi neprinášalo zásadnú úľavu ani posun. Vtedy som našla to, čo dnes nazývam osobným rozvojom a môj život sa začal výrazne hýbať vpred. A keďže mi vždy bolo veľmi prirodzené odovzdávať ďalej to, čo pomáha a dáva mi zmysel, bol to následne prirodzený vývoj, začať sa do hĺbky vzdelávať a odovzdávať tieto techniky ďalším ľuďom.

Čo Vás motivovalo k radikálnym zmenám v živote?

Bol to taký scenár, ktorý sa v životoch mnohých ľudí opakuje. Napriek tomu, že som mala v živote prakticky všetko (vyštudované dve vysoké školy, skvelú prácu, partnera), necítila som sa šťastne a spokojne.

Začala som pátrať, prečo je to tak a odkrývať rôzne vrstvy mojej osobnosti, vplyvy minulosti na môj život a tiež to, po čom skutočne túžim a čo sú naopak naplnené túžby mojich rodičov alebo predstavy spoločnosti.

Katarína Runa Foto: Archív K. Runy Katarína Runa

Vysvetlite nám, aká je úloha mentora/kouča vo vašej profesii a aký je jeho význam pre úspech vašich klientov?

Ja vnímam koučov a mentorov ako sprievodcov na ceste, na ktorej hľadáme našu vlastnú podobu spokojného, radostného, naplneného života a tiež to, čo potrebujeme spraviť, aby sme sa tam dostali.

Sprievodca nám môže ponúknuť svoje skúsenosti, múdrosť, nástroje, môže nás povzbudzovať a dávať nám spätnú väzbu.

Prečo je potrebný práve osobný rozvoj, kto za vami najčastejšie chodí na konzultácie? 

Ja pracujem primárne so ženami. Najčastejšie sú to ženy medzi tridsiatkou a štyridsiatkou, ktoré sa ocitli v podobnom bode ako ja kedysi. Majú to, čo nám spoločnosť predkladá ako pomyselný recept na šťastie - muža, rodinu, nejakú kariéru, úspechy - a napriek tomu sa necítia vo svojom živote dobre.

Potrebujú nejakú zmenu, ale nevedia, čo to je, ani kde začať. Osobný rozvoj ponúka množstvo rôznych spôsobov a prístupov, ako sa na to celé pozrieť a začať to rozmotávať. Každý si môže vybrať spôsob, ktorý mu vyhovuje. 

Čo zahŕňa transformačný tréning a aké témy sa na ňom preberajú?

Je to priestor, ktorý je vytvorený vedome a umožňuje nejaký vnútorný posun. Koniec koncov slovo transformácia znamená zmena podoby, formy.

V takýchto tréningoch sa ľudia dozvedia informácie, ktoré im pomôžu porozumieť lepšie ich životu, minulosti, môžu sa pozrieť na to, čomu veria o sebe alebo svete a či je to pre nich podporujúce alebo nie. Tiež dostanú k dispozícii určité techniky, nástroje, ktoré sú jednoduché a nenáročné, ale môžu iniciovať zmenu v danom človeku a jeho živote tak, aby to viedlo k zlepšenej kvalite života.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok